Analize

Platiš kafu od 2$ bitcoinom, ali te to košta dodatnih 57

Platiš kafu od 2$ bitcoinom, ali te to košta dodatnih 57
Foto: N.N. | Platiš kafu od 2$ bitcoinom, ali te to košta dodatnih 57

Samo superkompjuteri će moći da kopaju kriptovalute u bliskoj budućnosti. Ali veća opasnost je što te transakcije mogu da dovedu do kolapsa interneta.

To se upozorava u novom izvještaju brazilske banke za međunarodna poravnanja BIS.

Evidencije transakcija kripto valutama se čuvaju na digitalnoj knjizi. Svakim prenosom novca, veličina te knjige je veća, navode.

Zatim, korisnici kriptovaluta suočiće se i sa drugim problemima sa transakcijama:

"Samo superračunari mogu da u budućnosti nastave s provjerom dolaznih transakcija. Toliki obim komunikacije mogao bi da zaustavi internet, jer milioni korisnika razmjenjuju datoteke ogromne veličine", kažu u BIS.

BIS takođe kritikuje uvođenje troškove transakcija kod kritovaluta. Kada je bitcoin u decembru dostigao 20.000 dolara, jedna operacija tom digitalnom valutom koštala je dodatnih 57 dolara.

"Samo zamislite, ako ste kupili kafu od 2 dolara bitcoinom, morali biste da platite 57 dolara da biste izvršili tu transakciju", rekla je Hiun Song Šin, šef istraživanja o kretnju kriptotransakcija banke.

Banka za međunarodna poravnanja, osnovana 1930. godine, najstarija je globalna finansijska institucija i poznata je kao banka za druge centralne banke. Obezbjeđuje zlatne i devizne transakcije za njih. BIS je takođe bankar i menadžer fondova za druge međunarodne finansijske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije