Analize

Pratite nas na Google news

Počeo "Jahorina ekonomski forum"

Počeo "Jahorina ekonomski forum"
Foto: Ilustracija | Počeo "Jahorina ekonomski forum"
Mirsada Lingo Demirović

JAHORINA - Dvodnevni "Jahorina ekonomski forum" pod nazivom "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja", otvoren je danas u hotelu "Termag" na Jahorini

Cilj skupa, koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske "Svot" u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, jeste da ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Saša Grabovac, izvršni direktor “Foruma Jahorina 2019.” kazao je da ne treba odlagati investicije u oblastima putne mreže, komunalne infrastrukture.

"Sinhronizovana ulaganja kako u bazičnu infrastrukturu tako i u inovacije i nove tehnologije su važni zapoboljšanje ekonomije RS”, kazao je Grabovac koji je rekao da je puštanje 4g mreže veoma važno za napredak ekonomije.

Kaže da ohrabruje i najava iz Elektroprivrede RS o novim projektima ulaganjima.

Tvrdi da je na prošlom forumu najavljeno formirnje novog minstarstva koje je počelo sa radom nove vlade, a riječ je o Ministarstvu za tehnološki razvoj.

“Slijedi nam ulaganju u novu infrastrukturu i to obrazovnu”,kazao je Grabovac koji je skrenuo pažnju da je potrebno ulagati u naučnu i tehnološko obrazovanje.

Grabovac je izjavio ranije da će četvrti "Jahorina ekonomski forum" biti najkvalitetniji do sada kada je riječ o učesnicima.

"Cilj foruma je da, prije svega, nosiocima najodgovornijih funkcija u vlasti, poslovnoj zajednici i kompanijama ukaže na značaj praćenja trendova i naš zaostatak za trendovima u svijetu. Treba nam povezivanje informatike i industrije na sve moguće načine i ako ne uhvatimo priključak u najskorije vrijeme, posljedice po našu ekonomiju i cijelo društvo biće nesagledive", smatra Grabovac.

"Jahorina ekonomski forum" održava se u hotelu "Termag" pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na otvaranju su prisutni Željka vijanović, predsjednik RS, Ana Brnabić, premijer Srbije, predstavnici entitetskih vlada, Vijeća ministara BIH, ali i predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije