Analize

Porast broja zaposlenih u poljoprivredi

Porast broja zaposlenih u poljoprivredi
Foto: Ilustracija | Porast broja zaposlenih u poljoprivredi
Srna

SARAJEVO - Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede u prošloj godini iznosio je 154.000 i veći je za sedam odsto u odnosu na godinu ranije, navodi se u Izvještaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za BiH za prošlu godinu, koji je danas u Sarajevu usvojio Savjet ministara.

Prosječna isplaćena neto plata po zaposlenom u poljoprivredi u prošloj godini iznosila je 778 KM, što je za tri odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Broj registrovanih gazdinstava porastao je za 12 odsto ili 11.883 i iznosio je 114.576, a za 21 odsto je veći u poređenju sa brojem registrovanih gazdinstava 2015. godine.

Nakon nekoliko godina stagnacije došlo je do blagog rasta učešća poljoprivrede u ukupnom BDP-u, što potvrđuju podaci iz 2016. godine, navodi se u ovom izvještaju.

Tokom prošle godine na ime podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno je izdvojeno nešto više od 164 miliona KM, i ovo je od 2012. godine najveći zabilježeni iznos podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tako je ukupan budžet namijenjen poljoprivredi entiteta i Brčko distrikta u prošloj godini bio veći za oko osam miliona KM ili 5,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Povećanje izdvajanja sredstava zabilježeno je u Federaciji BiH i Brčko distriktu, dok je u Republici Srpskoj ostao na istom nivou.

BiH je u regionu na trećem mjestu po izdvajanju za poljoprivredu, nakon Srbije, koja je izdvojila oko 223 miliona evra, i Makedonije, čija su izdvajanja iznosila 143 miliona evra, a na posljednjem mjestu je Crna Gora sa izdvojenih oko 30 miliona evra.

EU je najznačajniji partner BiH u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza na ovo tržište u prošloj godini iznosila je 303 miliona KM i povećana je za 39 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

BiH je ostvarila suficit od pet miliona KM u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa zemljama EFTA, a u posljednje tri godine bilježi se konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Tursku, gdje je u 2017. godini izvezeno robe u vrijednosti 286 miliona KM, pri čemu je ostvareni suficit iznosio 221 milion KM.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije