Analize

Porast broja zaposlenih u poljoprivredi

Porast broja zaposlenih u poljoprivredi
Foto: Ilustracija | Porast broja zaposlenih u poljoprivredi
Srna

SARAJEVO - Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede u prošloj godini iznosio je 154.000 i veći je za sedam odsto u odnosu na godinu ranije, navodi se u Izvještaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za BiH za prošlu godinu, koji je danas u Sarajevu usvojio Savjet ministara.

Prosječna isplaćena neto plata po zaposlenom u poljoprivredi u prošloj godini iznosila je 778 KM, što je za tri odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Broj registrovanih gazdinstava porastao je za 12 odsto ili 11.883 i iznosio je 114.576, a za 21 odsto je veći u poređenju sa brojem registrovanih gazdinstava 2015. godine.

Nakon nekoliko godina stagnacije došlo je do blagog rasta učešća poljoprivrede u ukupnom BDP-u, što potvrđuju podaci iz 2016. godine, navodi se u ovom izvještaju.

Tokom prošle godine na ime podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno je izdvojeno nešto više od 164 miliona KM, i ovo je od 2012. godine najveći zabilježeni iznos podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Tako je ukupan budžet namijenjen poljoprivredi entiteta i Brčko distrikta u prošloj godini bio veći za oko osam miliona KM ili 5,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Povećanje izdvajanja sredstava zabilježeno je u Federaciji BiH i Brčko distriktu, dok je u Republici Srpskoj ostao na istom nivou.

BiH je u regionu na trećem mjestu po izdvajanju za poljoprivredu, nakon Srbije, koja je izdvojila oko 223 miliona evra, i Makedonije, čija su izdvajanja iznosila 143 miliona evra, a na posljednjem mjestu je Crna Gora sa izdvojenih oko 30 miliona evra.

EU je najznačajniji partner BiH u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza na ovo tržište u prošloj godini iznosila je 303 miliona KM i povećana je za 39 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

BiH je ostvarila suficit od pet miliona KM u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa zemljama EFTA, a u posljednje tri godine bilježi se konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Tursku, gdje je u 2017. godini izvezeno robe u vrijednosti 286 miliona KM, pri čemu je ostvareni suficit iznosio 221 milion KM.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije