Analize

Porastao kineski BDP

Porastao kineski BDP
Foto: N.N. | Porastao kineski BDP

PEKING - Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je porastao u prvom kvartalu 2021. godine za 18,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Državni zavod za statistiku.

To je malo ispod očekivanog rasta od 19 odsto, koliko su previdjeli analitičari u anketi agencije Rojters.

Snažan skok BDP-a je delom rezultat niske uporedne baze iz prvog tromjesečja 2020, kada je kineska privreda pala 6,8 procenata, u jeku pandemije kovid-19 koja je harala zemljom.

U odnosu na prvi kavrtal 2019. godine, BDP se povećao za 10,3 posto u prva tri mjeseca ove godine, naveo je zavod za statistiku.

Prema statističkim podacima, kineska privreda je u periodu januar-mart zabilježila rast od 0,6 procenata u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla za 2,6 odsto.

Kina je takođe objavila da je prodaja na malo u martu porasla za 34,2 procenta, nadmašivši prognozirani rast od 28 odsto, dok je industrijska proizvodnja prošlog mjeseca povećana za 14,1 procenat.

Izvještaj o stopi nezaposlenosti pokazuje da je nezaposlenost u gradovima smanjena u martu na 5,3 posto, ali je stopa nezaposlenosti mladih Kineza, starosti od 16 do 24 godine, ostala na visokih 13,6 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije