Analize

Poreska uprava Srpske prikupila 1,788 milijardi KM

Poreska uprava Srpske prikupila 1,788 milijardi KM
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Poreska uprava Srpske prikupila 1,788 milijardi KM

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine prikupila je 1,788 milijardi KM što je 12 odsto ili 195,1 milion KM više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopštili su da je naplata javnih prihoda nastavila stabilan rast jer naplata direktnih poreza bilježi rast od 36 posto, doprinosa osam posto, a javnih prihoda dva posto. 

Kada je riječ o doprinosima, u prvih sedam mjeseci naplata je iznosila 1,094 milijardi KM, što je za 79,6 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine i pored toga, što je, kako navode u Poreskoj upravi Srpske došlo do smanjenja stope doprinosa za zdravstvo sa 12 na 10,2 posto. 

Po osnovu direktnih poreza za sedam mjeseci prikupljeno je 413,6 miliona KM što je za 108,9 miliona KM više nego u istom periodu lani. 

"Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 239,7 miliona KM što je za 85,4 miliona KM ili 55 posto više nego za sedam mjeseci prošle godine", saopštili su iz Poreske uprave Republike Srpske. 

U saopštenju se ističe da rast bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 146,5 miliona KM, što je za 18 posto više nego u istom periodu prošle godine, a veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara. 

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je bila 279,6 miliona KM što je za 6,6 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, a rast bilježi i naplata prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću dok je manja naknada zabilježene kod taksi i naknada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije