Analize

Poslovna klima u Njemačkoj na dvogodišnjem minimumu

Poslovna klima u Njemačkoj na dvogodišnjem minimumu
Foto: Geralt/Pixabay | Poslovna klima u Njemačkoj na dvogodišnjem minimumu

Poslovno raspoloženje njemačkih privrednika znatno se ohladilo u julu, imajući u vidu da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na 88,6 poena sa 92,2 boda u junu.

To je najniža vrijednost ovog indeksa od juna 2020, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenog Tanjugu.

Kompanije očekuju da će njihovo poslovanje postati mnogo teže u narednim mjesecima, a takođe su manje zadovoljne trenutnom situacijom. Indeks budućih poslovnih očekivaja je pao sa junskih 85,5 poen na 80,3 boda, a indeks zadovoljstva sadašnjom situacijom se spustio na 97,7 poena u julu sa 99,4 poena mjesec dana ranije.

Rast cijena energije i opasnost od nestašice gasa vrše pritisak na privredu, pa se procjenjuje da je Njemačka na putu ulaska u recesiju.

Oštar pad raspoloženje je zabilježen u proizvodnom sektoru, pri čemu je pesimizam u pogledu poslovnih očekivanja za naredne mjesece dostigao najviši nivo od aprila 2020, zahvativši skoro sve industrije. Kompanije su takođe ocijenile svoju trenutnu situaciju lošijom nego prije mjesec dana. Broj novih porudžina je blago opao prvi put u posljednje dvije godine.

Poslovna klima u sektoru usluga se takođe značajno pogoršala, a pad indeksa je posebno izražen kod budućih poslovnih očekivanja kompanija. Raspoloženje se promijenilo čak i u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti uprkos donedavnom velikom optimizmu. Pružaoci usluga su procijenili da je njihovo trenutno poslovanje pogoršano, mada je taj pokazatelj još uvijek na relativno visokom nivou, navodi IFO u sapštenju.

Oštar pad indikatora poslovne klime je ponovo zabilježen u njemačkom trgovinskkom sektoru. Osim što su trgovci manje zadovoljna trenutnom situacijom, još više su zabrinuti za poslovanje u predstojećim mjesecima. U ovom trenutku, nijedan segment maloprodaje nije optimističan u pogledu budućnosti.

Poslije kratkog oporavka u junu, poslovno raspoloženje u građevinarstvu je znatno potonulo. Procjene trenutne poslovne situacije među građevinarima pale su na najniži nivo od aprila 2016, a i njihova očekivanja karakteriše dubok pesimizmam, pokazuje istraživanje IFO instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije