Analize

Operativna dobit Agrokor grupe u prva dva mjeseca oko 19 miliona KM

Operativna dobit Agrokor grupe u prva dva mjeseca  oko 19 miliona KM
Foto: Agrokor | "Posrnuli" Agrokor za dva mjeseca zaradio 419 miliona evra

Prihodi Agrokor grupe u prva dva mjeseca ove godine iznosili su 3,1 milijardu kuna ( oko 817 miliona maraka), a operativna je dobit iznosila 71 milion kuna( oko 19 miliona KM), objavila je u petak vanredna uprava u najnovijem mjesečnom izvještaju.

Podaci iz izvješća odnose se na poslovanje 16 kompanija u tri poslovna segmenta Agrokora - maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, a u izvještaju se ističe kako sva tri segmenta bilježe rast prihoda i EBITDA u odnosu na plan.

Grupa maloprodaja i veleprodaja u prva je dva mjeseca ostvarila prihode od 1,8 milijardi kuna, ili 1,3 odsto više od plana, uz negativnu EBITDA od 8,4 milijuna kuna (oko 2,1 milion KM)

Nosioc operativne dobiti grupe maloprodaja i veleprodaja bio je Konzum.

Po podacima iz izvještaja, prihodi Konzuma "u prva dva mjeseca su premašili plan za 1,5 posto te su dosegnuli 1,24 milijarde kuna kuna, dok je operativna dobit iznosila 13,4 miliona kuna, što je 28 milion kuna bolje od plana (prema kojem se očekivala negativna EBITDA od 14,7 miliona kuna)", navodi se..

"Veći ostvareni prihodi od planiranih u kombinaciji s nižim operativnim troškovima rezultovali su pozitivnim učinkom na EBITDA koja je značajno veća od planirane", obrazlaže se u izvješću.

Tisak je u prva dva ovogodišnja mjeseca, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 253 milijuna kuna te negativnu EBITDA od 7,6 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 113 milijuna kuna i negativnu operativnu dobit od 11,8 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 193 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 2,4 milijuna kuna.

Grupa prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, ostvarila je u prva dva mjeseca operativnu dobit od 42 milijuna kuna, što je povećanje od 22,7 posto u odnosu na plan, dok su prihodi viši od planiranih za 1,2 posto i iznosili su 906 mliona kuna.

"Ostvarena operativna dobit je iznad plana kao rezultat operativne efikasnosti, provođenja programa kontrole troškova i viših prihoda od prodaje", navodi se u izvještaju.

U poslovnoj grupi prehrana Zvijezda je ostvarila 102 milijuna kuna prihoda, što je sedam milijuna kuna više od plana, uz operativnu dobit od 9,4 milijuna kuna, ili pet milijuna više od plana.

PIK Vrbovec je ostvario prihode od 237 mmilion kuna, uz EBITDA od 20,1 milion kuna, Jamnica prihode od 121 milijun kuna, uz operativnu dobit od 13,1 milijun kuna, dok je Ledo imao prihod od 101 milijun kuna i negativnu EBITDA od 300 tisuća kuna.

Po podacima iz izvještaja tri firme iz poslovne grupe poljoprivreda u prva dva mjeseca ove godine ostvarile su prihod od 358 milijuna kuna, što je 25 posto više od plana, a operativna je dobit u odnosu na plan porasla za 41,4 odsto na 37,3 miliona kuna.

"Rast prihoda temeljen je na većim prihodima u segmentu prodaje žitarica i uljarica, tovne junadi, ABC sira te u segmentu prodaje stočne hrane, dok je ostvarena EBITDA veća od planirane zbog rasta prihoda od prodaje kao i uslijed kontrole operativnih troškova te sinergijskih ušteda koje su ostvarene na troškovima sirovina i materijala", navodi se u izvještaju.

U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo je Belje, 173 miliona kuna, dok mu je operativna dobit bila 26,8 miliona kuna.

PIK Vinkovci su u prva dva mjeseca ostvarili prihod od 136 miliona kuna, uz EBITDA od 2,2 miliona kuna, a Vupik prihod od 49 miliona kuna i operativnu dobit od 8,3 miliona kuna.

Troškovi vanredne uprave 1,48 milijardi kuna.

Po podacima iz izvještaja o troškovima vanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. april 2017. do kraja februar ove godine, operativni troškovi iznose oko 1,48 milijardi kuna, od čega se najveći dio, 811,7 milion kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za rekonstruisanje.

U izvještaju se navodi kako su ukupni operativni troškovi za februar veći u poređenju sa januarom te iznose 96,5 miliona kuna. Naime, troškovi savjetnika su manji u februaru uporedno sa januarom  ali trošak novog finansiranja u februaru je povećao ukupne operativne troškove, kaže se u 8 izvještaju.

Navodi se da kada se gledaju isključivo savjetnički troškovi, ukupni troškovi savjetnika u  februaruiznose 15,37 miliona kuna, što je smanjenje od 16,89 miliona kuna manje nego u januaru.

Vanredna uprava u izvještaju među ostalim napominje kako je Fortenova grupa započela s radom 1. aprila čime je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturisanja kompanije koja se prije dvije godine našla pred stečajem zbog nemogućnosti podmirivanja obveza.

U Amsterdamu je 1. Aprila održana i skupština imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting na kojoj su prisustvovali imatelji 168.300.328 potvrda, predstavljajući 63,76 odsto od ukupnog broja izdanih depozitarnih potvrda s pravom glasa. Sve odluke su prihvaćene s velikom većinom prisutnih glasova, između ostalog, i one o izboru članova Upravnog odbora Fortenova grupe.

Upravni odbor je odlučio da je Maksim Poletaev predsjednik, a Miodrag Borojević zamjenik predsjednika Upravnog odbora dok su Daniel Boehi, Paul Foley, Julian Michael Simmonds, Sergei Volk i Kelly Griffith neizvršni članovi Upravnog odbora.

Fabris Peruško je izvršni član Upravnog odbora, a izabrani su i izvršni direktori Fortenova grupe - Fabris Peruško je glavni izvršni, Irena Weber zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica, a Vladimir Bošnjak izvršni direktor za finansije (CFO).

(NN/poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije