Analize

Potrošačka korpa 1.902 KM, a plata 896 KM

Potrošačka korpa 1.902 KM, a plata 896 KM
Foto: N.N. | Potrošačka korpa 1.902 KM, a plata 896 KM

BANJALUKA - Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.902,07 KM, a prosječna plata u iznosu od 896 KM pokrivala ju je sa svega 47,11 odsto, podaci su Saveza sindikata.

Iz Sindikata navode da su niske prosječne neto plate od 640 KM u februaru primili zaposleni u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije, radnici u ugostiteljstvu od 643 KM, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima od 678 KM.

Prosječna isplaćena februarska neto plata radnika u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 683 KM, a zaposlenih u trgovini 688 KM.

U saopštenju se dodaje da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru koštala 1.902 KM, a prosječna isplaćena neto plata od 896 KM pokrivala ju je sa 47,11 odsto.

Porodice u Republici Srpskoj u februaru su najviše novca trošile za prehranu 706 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

Odjeća i obuća prosječnu četvoročlanu porodicu koštala je 133 KM, higijena i njega zdravlja oko 90 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

"Iz ovih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage", smatraju u Savezu sindikata.

U saopštenju se ocjenjuje da bi u fokusu aktivnosti u ovoj godini trebalo biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama i Zakona o mobingu, te izradi strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije