Analize

Pratite nas na Google news

Potvrđen kreditni rejting BiH

Potvrđen kreditni rejting BiH
Foto: Ilustracija | Potvrđen kreditni rejting BiH
N.N.

BANJALUKA - Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje "B" s pozitivnim izgledima.

"Pozitivni izgledi se zasnivaju na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ukoliko vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF),  što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte", navedeno je u saopštenju Centralne banke BiH.

U saopštenju se dodaje da, prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi.  "U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF-om, realno sagledavanje procjene finansijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinansijske kompanije u BiH, kao i poduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije", stoji u saopštenju.

S druge strane, u izvještaju se navodi kako će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene.

"Sadašnji rejting je aktuelan od 8. marta 2019, kad je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine", pojašnjeno je u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije