Analize

Povećan broj dolazaka i noćenja u Srpskoj

Povećan broj dolazaka i noćenja u Srpskoj
Foto: N.N. | Povećan broj dolazaka i noćenja u Srpskoj

BANJALUKA - Republiku Srpsku je za devet mjeseci ove godine posjetilo 294.998 turista, koji su ostvarili 715.451 noćenje, pri čemu je broj dolazaka veći za 14,3 odsto, a noćenja za 19,6 odsto nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Domaći gosti, kojih je bilo ukupno 134.062, ostvarili su 351.369 noćenja, dok je 160.936 stranih turista ostvarilo 364.172 noćenja.

Broj noćenja domaćih gostiju za devet mjeseci ove godine veći je za 20,1 odsto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 19,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano prema turističkim destinacijama, domaći gosti su najviše noćili u banjama - 152.958 noćenja, dok su strani turisti najviše noćili na ostalim turističkim mjestima - 183.673 noćenja.

Među stranim turistima, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Srbije, zatim slijede turisti iz Hrvatske i Slovenije.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se u Republici Srpskoj i u budućem periodu može očekivati nastavak trenda povećanja broja dolazaka i noćenja stranih turista, što je btino zbog povećanja deviznog priliva.

"Srpska razvija putnu infrastrukturu, neki mali pomaci su u zapošljavanju kapaciteta banjalučkog aerodroma, što uz već postojeću pojačanu promotivnu aktivnost turističke zajednice, podržane od republičkih i lokalnih institucija, daje realan osnov za posjete sve većeg broja stranih turista", naveo je Markićević.

Markićević je naglasio da u razvoju turističke priovrede treba voditi računa o tome da se sektor turizma mijenja i oblikuje usluge prema potrebama turista, kao i da je u svijetu sve prisutniji trend kustomizacije, odnosno prilagođavanja turističkih aranžmana pojedincu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije