Analize

Prihodi "Krajinapetrola" otanjili za 12,4 miliona KM

Prihodi "Krajinapetrola" otanjili za 12,4 miliona KM
Foto: Arhiva / Ilustracija | Prihodi "Krajinapetrola" otanjili za 12,4 miliona KM

BANJALUKA - Globalna pandemija virusa korona nastavlja da pritišće poslovanje banjalučkog "Krajinapetrola", koji je prvih devet mjeseci ove godine završio s poslovnim gubitkom od 348.288 marke.

To je daleko ispod prošlogodišnjeg rezultata, kada je u prva tri kvartala ova kompanija koja se bavi prometom naftnih derivata poslovala s dobitkom od 1,18 miliona KM.

Prema finansijskom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi, "Krajinapetrol" je od početka januara do kraja septembra zabilježio prihod od 28,56 miliona KM, što je u poređenju s lanjskih 40,94 miliona, manje za gotovo 12,4 miliona maraka.

Uprava "Krajinapetrola" prije nekoliko mjeseci, zbog ogromnog pada prometa izazvanog pojavom kovida-19, odustala je od raspodjele dobiti od 1,52 miliona KM akcionarima, iako je prethodno bila najavljena isplata dividende.

UO obrazložio je tada da je aktuelna pandemija osnovni razlog za odustajanje od isplate dividende, te da im je ugroženo poslovanje.

Iz istog razloga i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odgodila je prodaju akcija koje posjeduje u "Krajinapetrolu".

U vlasništvu fondova kojima upravlja IRB nalazi se 42,2 odsto kapitala preduzeća "Krajinapetrol" (Akcijski fond) i 3,2% (Fond za restituciju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije