Analize

Prihodi od indirektnih poreza manji za 10,27 odsto

Prihodi od indirektnih poreza manji za  10,27 odsto
Foto: N.N. | Prihodi od indirektnih poreza manji za 10,27 odsto

SARAJEVO - Prihodi od indirektnih poreza u BiH za devet mjeseci iznosili su 5,327 milijardi KM i manji su za 10,27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada su bili 5,936 milijardi KM, rekao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula.

Džakula je za "Večernji list", izdanje za BiH, naveo je da je pad prihoda znatan, ali i očekivan zbog pandemije virusa korona.

On je naglasio da se situacija polako stabilizuje, te da je najveći pad prihoda od 31,93 odsto bio u aprilu.

Džakula je naglasio da je za devet mjeseci ukupan izvoz iznosio 7.809.942.071 KM i manji je za 12,81 odsto, kao i da je došlo do pada uvoza za 15,81 odsto, što govori da se sve zemlje suočavaju sa istim problemima.

On smatra da se svi nivoi vlasti trebaju uzdržati od nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava i usmjeriti ih u razvojne projekte koji će podsticati rast BDP-a i stvarati nove vrijednosti.

Džakula je podsjetio da je u ovoj godini UIO odobrena 4.200.000 KM za izgradnju i opremanje graničnog prelaza Doljani i u toku je izrada tehničke dokumentacije i pripreme za izbor projektanta.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini odobreno je 4.200.000 KM za izgradnju prelaza Osoje, a u budžetu za ovu godinu zatražiće sredstva za izgradnju objekata u vazdušnoj luci u Banjaluci, izgradnju graničnog prelaza Klobuk-Zupci i graničnog prelaza Uvac, te rekonstrukciju i dogradnju graničnih prelaza Čepikuće i Brod.

"Trenutno UIO radi na izgradnji graničnih prelaza Bratunac i Svilaj, završava se carinski arhiv u Mostaru, kao i zgrada regionalnog centra u Tuzli", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije