Analize

Prihodi od indirektnih poreza manji za 609 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza manji za 609 miliona KM
Foto: Ilustracija | Prihodi od indirektnih poreza manji za 609 miliona KM

BANJALUKA - Prihodi od indirektnih poreza za period januar- septembar ove godine iznosili su pet milijardi i 327 miliona KM i manji su za 609 miliona KM ili 10,27 odsto nego u istom lanjskom periodu, kada su iznosili pet milijardi i 936 miliona KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iz UIO naglašavaju da je osnovni razlog pada prihoda od indirektnih poreza pandemija virusa korona, koja je znatno uticala na smanjenje uvoza, odnosno izvoza robe iz BiH.

"U devet mjeseci ove godine uvoz robe u BiH bio je manji za 15,81 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je znatno uticalo na smanjenje prihoda prikupljenih od uvoznih dažbina. U istom periodu je došlo i do smanjenja izvoza robe iz BiH, i to za 12,81 odsto, što potvrđuje i smanjenu ekonomsku aktivnost u BiH od početka izbijanja pandemije. Takođe, mnogi obveznici u BiH nisu radili u punom kapacitetu, što je uticalo i na smanjenje opšte potrošnje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da, nakon što je UIO izvršila povrat obveznicima u sistemu PDV-a u iznosu od 966 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar-septembar, a to su BiH, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su četiri milijarde i 361 milion KM i manji su za 488 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je samo u septembru prikupljeno 624 miliona KM indirektnih poreza, što je za 54 miliona KM manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Iz UIO naglašavaju da je za finansiranje institucija BiH za period januar-septembar raspoređen iznos od 581 milion KM.

U saopštenju se ističe da je u periodu januar-septembar FBiH ukupno raspoređeno 1,876 milijardi KM, Republici Srpskoj 984 miliona KM, a Brčko distriktu 116 miliona KM.

"Prošle godine, FBiH je raspoređeno 2,196 milijardi KM, Republici Srpskoj 1,082 milijarde KM, a Brčko distriktu 134 miliona KM", naveli su iz UIO.

Osim raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva /0,25 KM/, FBiH je dobila dodatnih 144,6 miliona KM, Republika Srpska 95,6 miliona KM i Brčko distrikt 4,9 miliona KM.

Iz UIO pojašnjavaju da razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije