Analize

Privreda Japana pala 5,1 odsto u prvom tromjesečju

Privreda Japana pala 5,1 odsto u prvom tromjesečju
Foto: Ilustracija | Privreda Japana pala 5,1 odsto u prvom tromjesečju

Bruto domaći proizvod Japana pao je za 5,1 odsto u prvom kvartalu 2021. nakon skoka od 11,6 procenata u prethodnom tromjesečju, pokazuju današnji vladini podaci.

Pad, koji je veći od prognoze analitičara od 4,6 odsto, uglavnom je posljedica smanjenja privatne potrošnje za 1,4 procenta zbog uvođenja vanrednog stanja radi suzbijanja pandemije kovid-19, zbog čega su kupci ostali kod kuće, prenosi CNBC.

Veći pad BDP-a od čekivanog takođe je odraz smanjenja kapitalnih izdataka za 1,4 procenta jer su kompanije rezale potrošnju na opremu za mašine i automobile, što je suprotno procjenama ekonomista da će kapitalna potrošnja bili povećana za 1,1 odsto.

Izvoz Japana je porastao za 2,3 procenta zahvaljujući skoku globalne potražnje za automobilima i elektronikom, ali je i ovde je došlo do naglog usporavanja u odnosu na prethodno tromjesečje kada je zabilježen rast od 11,7 odsto.

Usporavanje izvoza je zabrinjavajući znak za ekonomiju koja se još uvijek bori sa slabom domaćom tražnjom, smatraju ekonomski stručnjaci.

Uprkos masivnim monetarnim i fiskalnim podsticajima, japanska ekonomija je u minuloj fiskalnoj godini, završenoj 31. marta, zabilježila pad od rekordnih 4,6 procenata, dodaje CNBC pozivajući se na vladine podatke.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišmura je za slabe pokazatelje o BDP-u uglavnom "okrivio" mjere ograničenja u borbi protiv pandemije.

"Istina je da će potrošnja u uslužnom sektoru verovatno ostati pod pritiskom u aprilu-junu. Ali, izvoz i proizvodnja će osetiti korist od oporavka rasta u prekomorskim zemljama", rekao je on novinarima.

Japanska ekonomija je, nakon najgoreg posljeratnog pada u periodu april-jun prošle godine usljed prvog udara pandemije, registrovala rast u dva uzastopna naredna tromjesečja. Oporavak, vođen izvozom, zaustavio je visok rast broja zaraženih novim sojevima virusa koji je primorao vladu da ponovo uvede ograničenja samo 10 sedmica uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije