Analize

Prosječna plata u Hrvatskoj oko hiljadu evra

Prosječna plata u Hrvatskoj oko hiljadu evra
Foto: Pixabay | Prosječna plata u Hrvatskoj oko hiljadu evra

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto zarada isplaćena zaposlenima kod pravnih lica u Hrvatskoj u januaru iznosila je 1094 evra, što je nominalno i realno više za 4,6 odsto u odnosu na januar prošle godine, dok je na godišnjem nivou u odnosu na januar prošle godine nominalno više za 11,7 odsto, a realno niža za 0,9 odsto.

To su su pokazali podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica u januaru isplaćena u avioprevozu, u iznosu od 1685 evra, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim delatnostima, u iznosu od 748 evra.

Prema istim podacima medijalna neto plata za januar ove godine iznosi 930 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom kod pravnih lica za januar ove godine iznosila je 1499 evra, što je nominalno i realno više za pet odsto u odnosu na decembar prošle godine. Na godišnjem nivou prosječna bruto plata je nominalno viša za 13,1 odsto, a realno za 0,4 odsto, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije