Analize

Raspoloženje u njemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo

Raspoloženje u njemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo
Foto: Facebook/Printscreen | Raspoloženje u njemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo

Raspoloženje u njemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo u septembru, zaključak je najnovijeg istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kako je saopšteno na sajtu ove organizacije, indeks koji mjeri optimizam proizvođača i dobavljača u ovom sektoru je u septembru porastao na -14,7 poena sa avgustovskih -18,1 poena.

"Njemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači su zadovoljni trenutnom situacijom, ali njihova očekivanja od budućnosti su i dalje veoma niska", rekao je direktor IFO Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Oliver Falk, prenosi Tanjug.

Kompanije u automobilskoj industriji, su svoju trenutnu poslovnu situaciju u septembru ocijenile sa 20,9 poena, što je porast u poređenju sa avgustovskih 13,2 poena.

Očekivanja pomenutih kompanija su porasla tek neznatno, na - 44,6 poena sa avgustovskih 44,8 poena.

Njemačka auto-industrija planira da u narednim mjesecima poveća proizvodnju, ali će se istovremeno zadovoljiti manjim brojem zaposlenih.

Strukturalni prelazak na proizvodnju električnih vozila znači da će auto-industriji biti potrebno manje radnika, ali istovremeno treba očekivati nedostatak kvalifikovanog osoblja, zaključio je Falk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije