Analize

Rast cijena nafte zbog neočekivanog pada zaliha u SAD

Rast cijena nafte zbog neočekivanog pada zaliha u SAD
Foto: N.N. | Rast cijena nafte zbog neočekivanog pada zaliha u SAD

Cijene nafte ponovo su u srijedu prekoračile nivo od 63 dolara, poduprte neočekivanim padom zaliha u Sjedinjenim Državama koji je stabilizovao naftna tržišta nakon jučerašnjeg snažnog pada, povezanog sa zabrinutošću za globalnu privredu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla jedan dolar, na 63,53 dolara. Juče je zaključila trgovanje u minusu 4,26 dolara. I na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po dolar višoj cijeni, od 54,44 dolara. Jučerašnje zatvaranje cijena je dočekala u minusu od 3,77 dolara.

Naftna tržišta usisao je juče vir naglog pada cijena na finansijskim tržištima zbog zabrinutosti za svjetsku privredu.

Danas su se cijene nafte stabilizovale zahvaljujući izvještaju Američkog instituta za naftu (API), koji je neočekivano pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj nedjelji, i to za 1,5 miliona barela. Podatak je prigušio bojazni od prekomjerne opskrbe naftnih tržišta.

“Jučerašnji padje bio izuzetno veliki, nakon takvog potonuća oporavak je očekivan”, tumači Olivije Džejkob iz “Petromatrixa”.

“API je izvijestio o padu zaliha – on nije velik ali bar nisu porasle za 10 miliona barela”, dodaje Džejkob.

Tržište je i dalje slabo, konstatuje Reuters, podsjetivši da je od početka oktobra cijena barela pala više od 25 odsto, odražavajući zabrinutost zbog prognoza o posustajanju potražnje u 2019. i zbog rekordne isporuke iz Saudijske Arabije, Rusije i Sjedinjenih Država.

Strahujući od prekomjerne isporuke u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) razmatraju mogućnost smanjenja proizvodnje, samo nekoliko mjeseci nakon što su odlučili da je povećaju.

Upućeni su izvori kazali da bi OPEC, Rusija i drugi nezavisni proizvođači na redovnom sastanku kartela u Beču 6. decembra mogli smanjiti proizvodnju za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

Odluka bi mogla da bude teža za Saudijsku Arabiju zbog poruka američkog predsjednika Donalda Trampa da su cijene nafte previsoke i paralelnih kritika na račun Rijada zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istambulu.

Juče je američki predsjednik obećao da će ostati “vijeran partner” Saudijske Arabije uprkos tome što je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman možda znao za plan o Kašogijevom ubistvu.

“Teže je očekivati smanjenje snabdijevanja kada američki predsjednik u cjelosti podupire Saudijsku Arabiju i istodobno od Saudijaca traži da zadrže cijene na niskom nivou”, konstatuje Džejkob.

Analitičari u JBC Energyju smatraju da Trampova izjava “Saudijcima podcrtava potencijal za politički sukob u slučaju značajnog smanjenja proizvodnje”.

OPEC je jutros odvojeno saopštio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 64,02 dolara, što znači da je bila 1,44 dolara niža nego prethodnog dana.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije