Analize

Raste trgovinska razmjena BiH i Češke

Raste trgovinska razmjena BiH i Češke
Foto: Fena | Raste trgovinska razmjena BiH i Češke

SARAJEVO - Obim trgovinske razmjene BiH i Republike Češke ima tendenciju rasta i u prošloj godini je iznosio 504,3 miliona KM.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ta razmjena je u 2016. godini iznosila oko 390 miliona KM, a u 2017. godini više od 458,5 miliona KM. Lani je pokrivenost uvoza izvozom dostigla 75,21 odsto. 

Bh. kompanije u Češku najviše izvoze namještaj, posteljinu, madrace, električne aparate... Ukupan izvoz je 2018. iznosio 216,5 miliona KM, a u prva četiri mjeseca ove godine više od 63 miliona KM. 

Istovremeno iz ove države BiH uvozi automobile i druga motorna vozila uglavnom namijenjena prijevozu osoba, mineralna goriva i električne mašine. Vrijednost uvoza je 2018. bila 287,85 miliona KM, a u četiri mjeseca ove godine više od 97 miliona KM. 

Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom Češke Republike u Sarajevu i Češkom privrednom komorom priprema za sutra u Sarajevu susret bh. i čeških privrednika posvećen unapređenju ekonomske saradnje dviju država. 

Privrednicima će se na ovom skupu obratiti predsjednik VTKBiH, potpredsjednik Češke privredne komore, resorni ministri iz BiH i Češke Republike, a predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH će održati prezentaciju o investicionim prilikama u BiH. 

Također, planirani su i bilateralni sastanci čeških i bosanskohercegovačkih privrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije