Analize

Recesija pogodila Oktoberfest, popilo se manje piva

Recesija pogodila Oktoberfest, popilo se manje piva
Foto: Pixabay | Recesija pogodila Oktoberfest, popilo se manje piva

MINHEN - Na ovogodišnjem tradicionalnom festivalu Oktoberfest, koji je završen u nedjelju u Minhenu, prema riječima organizatora, popijeno je čak 200.000 litara piva manje nego prošle godine, što bi mogao da bude rezultat recesije u Njemačkoj.

Manifestaciju je ove godine posjetilo 6,3 miliona ljudi, približno isto kao prošle godine, a oni su kupili 7,3 miliona litara piva.

Od otvaranja, 21. septembra, uz piće se pojelo ukupno 129 volova i 29 teladi, prenosi portal Investitor.me.

"Ovogodišnji Oktoberfest bio je miran s opuštenom i veselom publikom", rekao je na kraju festivala direktor Klemens Baumgaertner.

Njegove izjave potvrdila je i policija, koja je saopštila da je ove godine zabilježen značajan pad kriminala u odnosu na prošlu godinu.

Bilo je i manje problema povezanih s prekomjernim ispijanjem alkohola, pa su ljekari intervenisali u 600 slučajeva, što je 120 manje nego prošle godine.

Policajci su, međutim, zabilježili rekordan broj onih koji su se vozili pijani nakon što su prisustvovali festivalu. Zaustavili su 774 pripita vozača, uključujući 414 na električnim trotinetima.

Organizatori festivala ograničili su upotrebu električnih trotineta u široj areni zbog zabrinutosti da bi njihovi korisnici mogli da voze pijani.

Tradicija održavanja Oktoberfesta, koji se smatra jednim od simbola Njemačke, počela je 12. oktobra 1810. godine zabavom na venčanju bavarskog kralja Luja I.

Kasnije je festival pomjeren na raniji termin, kada je vreme u bavarskoj prijestonici obično ljepše, ali je ime zadržao.

Od 1810, Oktoberfest nije održan samo 24 puta - otkazan je za vrijeme epidemije kolere, tokom hiperinflacije 1920-ih i tokom dva svjetska rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije