Analize

Pratite nas na Google news

Rekordan budžetski deficit u Sloveniji

Rekordan budžetski deficit u Sloveniji
Foto: Ilustracija | Rekordan budžetski deficit u Sloveniji
Tanjug

LJUBLJANA - Slovenački budžetski deficit je dostigao u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi evra, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda usljed pandemije Kovid-19, objavilo je danas Ministarstvo finansija Slovenije.

Korona kriza se jako odrazila na prihode, koji su u prvih šest mjeseci iznosili 4,3 milijarde evra i bili 15,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine kada je državni budžet bio u suficitu od 220 milion evra.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 procenata na godišnjem nivou, na 6,2 milijarde evra prenijela je Hina.

Na rashodnoj strani su najviše porasli troškovi za plate, robu i usluge, dok najveći pad na strani prihoda bilježe poreski prihodi zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija očekuje u narednim mjesecima još izraženije posljedice pandemije na pad prihoda i rast rashoda u državnoj kasi, zbog smanjene privredne aktivnosti i vladinih mjera podrške ekonomiji.

Očekuje se da će Vlada Slovenije na jesen predložiti parlamentu rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao budžetaki suficit od 656 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije