Analize

Pratite nas na Google news

Rekordan kvartalni profit kompanije Tesla

Rekordan kvartalni profit kompanije Tesla
Foto: N.N. | Rekordan kvartalni profit kompanije Tesla
Tanjug

NJUJORK - Proizvođač električnih automobila, kompanija Tesla, ostvarila je rekordan kvartalni profit od 311,5 miliona dolara.

Za ovakav profit zaslužna je brža isporuka automobila, a ovo je tek treći put da Tesla objavljuje svoj kvartalni profit u 15-godišnjoj istoriji.

Ovo predstavlja pobjedu izvršnog direktora Tesla Elona Maska, koji je ranije ove godine svojim investitorima obećao profit.

Mask je u pismu svojim investitorima istakao da je ovaj kvartal "istorijski" ističuci da je to rezultat firmine "genijalnosti i napornog rada".

Posljednji uspješan kvartal Tesla je imao 2016. godine, a Mask je dodao da poslije ovog, istorijski uspješnog kvartala, Tesla ima šansu da i u četvrtom kvartalu bude profitabilan.

Samo sat vremena nakon ove vijesti, akcije ove kompanije su skočile više od 10 odsto u trgovanju u Njujorku.

Kompanija Tesla, koja nikad nije prijavila godišnju dobit, bila je pod određenim pritiskom nakon što je povećala potrošnju za lansiranje modela 3, najnovijeg automobila namenjenog širem tržištu.

Nakon porasta broja narudžbina prošle godine, ova kompanija je pokušala da ispuni ciljeve proizvodnje i isporučuje brže automobile svojim kupcima.

To je izazvalo zabrinutost oko Teslinih finansija i mogućnost da bi kupci mogli da budu nestrpljivi pa da će zbog toga otkazivati svoje rezervacije.

Međutim, manje od jedne petine, od otprilike 455.000 rezervacija je otkazano, prenosi B92.net.

Zasluge, osim bržoj isporuci, pripadaju i proizvodnji koja je u tom periodu isporučila više od 800.000 vozila, od kojih je 60 odsto model 3s.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije