Analize

Rekordan porast cijena u Hrvatskoj

Rekordan porast cijena u Hrvatskoj
Foto: Pixabay/igorovsyannykov | Rekordan porast cijena u Hrvatskoj

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u junu 12,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su u odnosu na maj porasle 1,1 odsto, dok su u odnosu na jun prošle godine skočile 12,1 odsto, pokazuje izvještaj DZS-a, objavljeno je danas.

Najviše poskupio prevoz, hrana i bezalkoholna pića

Posmatrano prema glavnim grupama klasifikacije ECOICOP, na godišnjem nivou je najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u grupi prevoz, za 20,3 odsto, te hrane i bezalkoholna pića, za 16,9 odsto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u grupama hrana i bezalkoholna pića (+4,38 postotnih bodova), prevoz (+2,99 postotnih bodova), stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,62 postotna boda), namještaj, oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva (+0,74 postotna boda), restorani i hoteli (+0,73 postotna boda) te odjeća i obuća (+0,65 postotnih bodova), objavio je DZS.

Velik skok cijena energije

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi energija, za 22,2 odsto (doprinos porastu od +3,72 postotna boda).

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije