Analize

Rekordno zaduživanje britanske vlade u aprilu

Rekordno zaduživanje britanske vlade u aprilu
Foto: N.N. | Rekordno zaduživanje britanske vlade u aprilu

Britanska vlada zadužila se u aprilu više nego u bilo kom drugom mjesecu od kada se vodi evidencija, što je povećalo javni dug na blizu 100 odsto domaćeg proizvoda, dok je maloprodaja opala za rekordnih 18 odsto u vrijeme epidemije virusa korona, pokazuju zvanični podaci.

Zaduženje od 62,1 milijardi funti u aprilu je šest puta veće nego u istom mjesecu prošle godine. Rezultat za mart je 15 milijardi funti nakon aktiviranja vladinog hitnog programa za očuvanje radnih mjesta.

"I dalje mislimo da će javno zaduživanje iznositi oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, što je znatno više od deset procenata koliko je bilo tokom recesije 2008. i 2009. godine, čak i ako se izbjegne drugi talas virusa", izjavio je ekonomista Semjuel Tombs iz "Panteon makroekonomiksa".

Javni dug porastao je na blizu 98 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, što je odraz većeg zaduživanja i niže procjene rasta ekonomije na osnovu scenarija koji prognoziraju stručnjaci za budžet.

To je najveći udio u BDP-u od 1963. godine, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.

U izvještaju se navodi da je obim maloprodaje u aprilu doživio rekordan pad usljed mjere blokade koju je vlada uvela zbog epidemije. Prodaja je oslabila za 18,1 odsto u aprilu u odnosu na mart.

DŽejms Smit, eknomista iz kompanije "ING", izjavio je da možda neće biti brzog oporavka u maloprodaji kada blokada bude ukinuta.

On je rekao da istraživanja pokazuju da se nešto manje od polovine građana neće olako vratiti u prodavnice odjeće, ali da ostaje da se vidi da li će javnost biti opuštenija kada se radnje otvore od sljedećeg mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije