Analize

Revizija finansijskog poslovanja ZZO FBiH: Sporna i nabavka citostatika

Revizija finansijskog poslovanja ZZO FBiH: Sporna i nabavka citostatika
Foto: Nedžad Uglješa | Revizija finansijskog poslovanja ZZO FBiH: Sporna i nabavka citostatika

SARAJEVO - Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, prema ocjeni Ureda za reviziju FBiH, nije poslovao u skladu s propisima, pa su tako utvrdili da nabavke nisu vršene u skladu sa zakonom, da je bilo određenih prekoračenja kada je u pitanju nabavka određenih lijekova, ali i da lani nije bilo rebalansa budžeta.

Federalni revizori utvrdili su da rukovodstvo blagovremeno nije poduzelo aktivnosti na izradi i usvajanju izmjena i dopuna finansijskog plana, odnosno rebalansa, zbog čega parlament nije dao saglasnost za rebalans budžeta ovom zavodu, niti je on usvojen do kraja fiskalne 2017. godine. Od revizora su dobili mišljenje s rezervom.

Revizori su utvrdili da su na pojedinim pozicijama lijekova i medicinskih usluga stvorene obaveze iznad plana u ukupnom iznosu 2.177.245 KM, što nije u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH.

Najveće prekoračenje, prema utvrđenom nalazu, od čak 1.674.160 KM, se odnosi na izdvajanje za realizaciju Programa kardiologije i kardiohirurgije. Ustanovljeno je da ni nabavka citostatika nije pratila odobrena sredstva u Finansijskom planu za 2017. godinu, s obzirom na to da su ugovori za nabavku istih zaključeni u januaru 2018. godine, a nabavka je rađena po osnovu ugovora iz 2016. godine.

Revizori su, takođe, konstatovali da su nabavke lijekova ukupne ugovorene vrijednosti 2.314.487 KM izvršene putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, iako nisu predviđene Planom javnih nabavki za 2017. godinu, niti je donesena posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Revizori su ocijenili da je potrebno poduzeti aktivnosti da se uspostavi funkcionalan sistem internih kontrola u skladu sa Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH.

Revizori su preporučili da bi Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, u saradnji s resornim ministarstvom, trebalo da poduzme aktivnosti kako bi se okončala procedura imenovanja upravnog odbora Zavoda.

"Potrebno je da se uspostave programske procedure (kontrole) koje će ograničiti isplate sredstava samo za namjene i do visine koja je utvrđena u finansijskom planu u skladu s članovima 6. i 57. Zakona o budžetima", preporučili su revizori.

Revizijom je, takođe, utvrđeno da je uvidom u izvještaje interne revizije izvršeno prekoračenje fakturisanja određenih zdravstvenih usluga, te je interni revizor dao preporuku obaveze praćenja potrošnje lijekova, analize uzroka prekoračenja kao i poduzimanja mjera na usklađivanju s planiranim sredstvima.

"U toku revizije utvrdili smo da preporuka nije ispoštovana do kraja s obzirom na to da smo utvrdili prekoračenja potrošnje lijekova i usluga. Također, najznačajnije preporuke iz Izvještaja za reviziju prihoda se odnose na potrebu praćenja trenda prihoda po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, kao i na potrebu blagovremenog pokretanja aktivnosti na izradi rebalansa finansijskog plana Fonda solidarnosti, što također nije ispoštovano", stoji u izvještaju revizora.

Većina federalnih parlamentaraca je mišljenja da već godinama nijedna institucija koja je na budžetu FBiH ne radi transparentno i nema pozitivno mišljenje revizije, nego su to uglavnom mišljenja s rezervom, pa i negativna.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu FBiH, smatra da negativne ocjene revizora nisu ništa novo, te da je sramotno što u protekle tri godine, iako je traženo, rukovodstvo Parlamenta FBiH nije našlo za shodno da organizuje jednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o revizijama učinka i finansijskim revizijama.

Tvrdi da građani FBiH svakako od zdravstvenih institucija ne dobijaju ono što plaćaju, te da je zdravstveni sistem u rasulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije