Analize

Revizija utvrdila kašnjenja u 90 odsto javnih nabavki

Revizija utvrdila kašnjenja u 90 odsto javnih nabavki
Foto: Arhiva | Revizija utvrdila kašnjenja u 90 odsto javnih nabavki

SARAJEVO - Revizija učinka javnih nabavki u institucijama BiH pokazala je da postupci nabavke nisu blagovremeni i da kasne, što uzrokuje društvene i ekonomske posljedice te se u određenim slučajevima otvara prostor i za korupciju.

Ovo je, u najkraćem, zaključak Ureda za reviziju institucija BiH, koji je revidirao postupke javnih nabavki na uzorku devet institucija - ministarstvima civilnih poslova, sigurnosti, odbrane i vanjskih poslova, zatim Graničnoj policiji, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Službi za zajedničke poslove, Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Institutu za mjeriteljstvo.

"Približno 90 odsto postupaka nije završeno u rokovima koji su predviđeni u planovima javnih nabavki. Tako su planirani rokovi premašeni u rasponu od 30 do 485 dana, a u nekim slučajevima nisu ni završeni, odnosno postupci su otkazani ili slično", navode revizori.

Ako se uzme u obzir podatak da je vrijednost nabavki na nivou BiH u protekle tri godine iznosila više od 435 miliona KM (u prosjeku nabavke iznose najmanje 15 posto godišnjeg budžeta BiH), to jedna ovakva analiza više dobija na značaju.

U izvještaju Ured navodi da su reviziju izvršili s ciljem da utvrde kašnjenje postupaka nabavki te ukažu na posljedice, odnosno glavne uzroke koji dovode do neblagovremenog provođenja tih postupaka u institucijama BiH.

Istraživanje je obuhvatilo 2014, 2015. i 2016. godinu, a analizirano je 77 postupaka. Ukupna vrijednost iz uzorka za promatrane tri godine je oko 110 miliona KM, a vrijednost javnih nabavki koje su uzete u uzorak revizije je oko 30,54 miliona KM.

"Analizirano je 77 postupaka, za koje smo utvrdili da su u konačnici kasnili, što je imalo ili moglo imati posljedice po građane i institucije BiH. Ilustracije radi, od devet postupaka najveće vrijednosti - pojedinačno preko 500.000 KM, nijedan nije završen niti je započet na vrijeme, a neki su bili planirani za treći i četvrti kvartal, kada je rizik od kašnjenja znatno veći. Odstupanja su uočena kod kapitalnih, tekućih izdataka, ali i kod vrsta postupaka koji su pregledani, otvorenih, konkurentskih i pregovaračkih postupaka", navode revizori.

Državna revizija izdvaja da su na osnovu analize testiranih 46 postupaka kontinuiranih nabavki (vrijednosti oko 13,8 miliona KM), koje su konstantno potrebne ugovornom organu (hrana, gorivo, avio-karte, oprema, servisi, osiguranje itd.), utvrđena značajna kašnjenja u vremenu zaključenja ugovora.

"Kašnjenja su uočena kod svih vrsta postupaka. Vrijednost otvorenih postupaka u kašnjenju iznosi oko 19,25 miliona KM, pregovaračkih oko 10 miliona, a konkurentskih i ostalih oko 1,24 miliona KM", navode revizori.

U izvještaju zaključuju kako je analiza pokazala da institucije ne posvećuju dovoljno pažnje ni istraživanju tržišta, koje je važno s aspekta utvrđivanja procijenjene vrijednosti nabavke i prisutnosti konkurencije.

"Prema izjavama sagovornika iz institucija, istraživanje tržišta se provodi, međutim, analizom postupaka iz uzorka, od 77 postupaka koji su kasnili nijedan nije sadržavao dokumentovanu analizu tržišta", navodi revizija.

U zaključcima izvještaja navode da je revizija pokazala nekoliko tendencija.

Najprije, institucije BiH ne preduzimaju uvijek adekvatne i blagovremene aktivnosti, što može dovesti u pitanje zaštitu zdravlja stanovništva, sigurnost građana, vojnu spremnost, pomoć civilima i drugo, a kašenjenja dovode do neopravdanog produženja ugovora s postojećim dobavljačima. Također, evidentno je da postojeći sistem u kojem nisu osigurani mehanizmi kontrole i utvrđivanja odgovornosti omogućuje da institucije budu inertne u pogledu dostizanja propisanih i utvrđenih rokova za završetak javnih nabavki.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije