Analize

Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija svijeta

Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija svijeta
Foto: Wikipedia | Rusija ponovo među deset najvećih ekonomija svijeta

MOSKVA - Rusija se na osnovu rezultata iz protekle godine vratila među deset najvećih svjetskih ekonomija, što se dogodilo prvi put za osam godina, vidi se iz podataka Svjetske banke i nacionalnih statističkih službi.

Tokom protekle godine Rusija je proizvela roba i usluga u vrijednosti od 2,3 biliona dolara, što joj je omogućilo da zauzme osmo mjesto u svijetu prema tom pokazatelju. Posljednji put Rusija je bila među 10 najvećih ekonomija svijeta 2014. godine, kada je bila na devetom mjestu, s pokazateljom od 2,05 miliona dolara. Prošle godine bila je na 11. mjestu.

Najveća ekonomija svijeta prošle godine je SAD s nominalnim BDP-om od 25,46 biliona dolara. Na drugom mjestu je Kina sa 17,94 biliona, a na trećem Japan sa 4,17 biliona dolara.

Njemačka je ostala na četvrtoj poziciji s BDP-om od 4,07 biliona dolara, na petom mjestu je Indija s 3,4 biliona dolara, Velika Britanija je sačuvala šestu poziciju s 3,07 biliona dolara, a Francuska je ostala sedma s 2,78 biliona dolara.

Na devetom mjestu je Kanada s BDP-om od 2,14 biliona dolara, dok je Italija za godinu dana pala za dvije pozicije i dospjela na deseto mjesto, s pokazateljem od 2,01 biliona dolara. Iz prvih deset je ispala Južna Koreja koja je sada na 13. poziciji, prenosi Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije