Analize

S Aluminijem tone i luka u Pločama?

S Aluminijem tone i luka u Pločama?
Foto: Ilustracija | S Aluminijem tone i luka u Pločama?
Tanjug

MOSTAR - Gašenje mostarskog Aluminija odražava se kako na privredu BiH tako i u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik koji ističe primjer luke u Pločama.

Kako su saopštili u luci u Pločama, 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo je vezano za Aluminij.

Luka Ploče navodi da ih je u četvrtak mostarska fabrika obavijestila da nije više u mogućnosti da ispunjava svoje ugovorne obaveze.

Ukupna količina robe pretovarene prošle godine u luci, a koja je vezana za Aluminij, iznosila je 233.000 tona, rekli su u luci u Pločama.

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći 9. na 10. juli. Tada je ovaj mostarki industrijski div zbog dugovanja isključen s napajanja električne energije, a rukovodstvo fabrike je potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 160 miliona evra.

Po 44 odsto udjela u kompaniji imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12 odsto udjela, navodi Poslovni dnevnik.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se povodom situacije u mostarskom Aluminiju i zatražila hitno izjašnjavanje hrvatske vlade, prenijela je Hina.

Ona je rekla da je zabrinuta za sudbinu i egzistenciju radnika i da ih čvrsto podržava u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije.

"Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno izjašnjavanje Vlade Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović.

U četvrtak je na sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i federalnom ministarkom finansija Jelkom Milićević zaključeno, između ostalog, da mostarska fabrika ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela, prenosi Fena.

Zaključeno je da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata biti postepeno zbrinjavanje i pomoć radnicima Aluminija, a očekuje se i pomoć Hrvatske.

Zbog visokih cijena električne energije, Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 200 miliona evra, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom ove godine iznosi blizu 150 miliona evra.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

Plavi

Ima Peljeski most neka ih Kinezi zaposle. Skutori su dobri radnici samo Kinezi ne placaju 3000 maraka da se sjedi.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije