Analize

S Aluminijem tone i luka u Pločama?

S Aluminijem tone i luka u Pločama?
Foto: Ilustracija | S Aluminijem tone i luka u Pločama?
Tanjug

MOSTAR - Gašenje mostarskog Aluminija odražava se kako na privredu BiH tako i u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik koji ističe primjer luke u Pločama.

Kako su saopštili u luci u Pločama, 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo je vezano za Aluminij.

Luka Ploče navodi da ih je u četvrtak mostarska fabrika obavijestila da nije više u mogućnosti da ispunjava svoje ugovorne obaveze.

Ukupna količina robe pretovarene prošle godine u luci, a koja je vezana za Aluminij, iznosila je 233.000 tona, rekli su u luci u Pločama.

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći 9. na 10. juli. Tada je ovaj mostarki industrijski div zbog dugovanja isključen s napajanja električne energije, a rukovodstvo fabrike je potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 160 miliona evra.

Po 44 odsto udjela u kompaniji imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12 odsto udjela, navodi Poslovni dnevnik.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se povodom situacije u mostarskom Aluminiju i zatražila hitno izjašnjavanje hrvatske vlade, prenijela je Hina.

Ona je rekla da je zabrinuta za sudbinu i egzistenciju radnika i da ih čvrsto podržava u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije.

"Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno izjašnjavanje Vlade Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović.

U četvrtak je na sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i federalnom ministarkom finansija Jelkom Milićević zaključeno, između ostalog, da mostarska fabrika ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela, prenosi Fena.

Zaključeno je da će prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata biti postepeno zbrinjavanje i pomoć radnicima Aluminija, a očekuje se i pomoć Hrvatske.

Zbog visokih cijena električne energije, Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 200 miliona evra, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom ove godine iznosi blizu 150 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije