Analize

Saudijcima puca ekonomija zbog "naftnog rata" sa Rusijom

Saudijcima puca ekonomija zbog "naftnog rata" sa Rusijom
Foto: Pixabay | Saudijcima puca ekonomija zbog "naftnog rata" sa Rusijom

Pad cijena nafte, koji je jedna od posljedica kraćeg "naftnog rata" Rusijom, i pandemija virusa korona natjerali su Saudijsku Arabiju da preduzme bolne mjere u ekonomskoj sferi – povećava poreze i ukida socijalnu podršku stanovništvu, prenosi švedska televizija "SVT".

Kako se navodi, početkom marta Saudijska Arabija izazvala je globalni rat cijenama nafte, dok je potražnja za tom sirovinom opala zbog virusa korona.

"Kraljevski budžet je ozbiljno osiromašio, što je natjeralo Saudijce da pritegnu kaiševe", ističe se.

U međuvremenu, saopšteno je da Saudijska Arabija od juna obustavlja isplatu novčane pomoći svim svojim državnim službenicima koja iznosi oko 260 dolara. Pritom, Rijad je utrostručio porez na dodatnu vrijednost - sa pet na 15 odsto, što će se negativno odraziti na stanovništvo sa manjim prihodima.

Prema pisanju švedske televizije, ovakve reforme se ne bi dobro odrazile ni na jednu zemlju, a ispostavilo se da su posebno bolne za Saudijsku Arabiju, s obzirom na to da su mnogi stanovnici navikli na visok životni standard, zahvaljujući naftnim prihodima. 

Naftni rat Rusije i Saudijske Arabije

"Naftni rat" Rusije i Saudijske Arabije počeo je 6. marta, kada je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da je Moskva spremna da poveća obime proizvodnje nafte već u aprilu. Malo prije toga on je odbio zahtjev Saudijaca da smanji obim proizvodnje za par stotina hiljada barela dnevno.

Međutim, Saudijska Arabija nije ostala dužna. Osvetili su se rekordnim porastom količina nafte na tržištu, što je smanjilo cijene sirovine. Ipak, mnogi stručnjaci se pitaju da li je prestolonasljednik Muhamed bin Salman bio svestan posljedica.

Nakon toga su američki kongresmeni optužili Saudijce za "ekonomski rat" i zaprijetili su da će povući vojsku sa teritorije kraljevstva ukoliko se rat cijenama nastavi. Nakon haotičnog mjeseca, strane su ipak uspjele da se dogovore. Zemlje koje čine OPEK plus složile su se 12. aprila da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno, ali je potražnja za naftom još više pala. To znači da će cijene ostati niske i u budućnosti.

Ovakav razvoj događaja označava da će Saudijska Arabija izgubiti skoro polovinu svojih prihoda od nafte, navodi se. Devedeset odsto zarade od izvoza dolazi od nafte, što ukazuje na dodatna ekonomka ograničenja u budućnosti.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije