Analize

Saudijska Arabija planira u 2022. prvi budžetski suficit u deceniji

Saudijska Arabija planira u 2022. prvi budžetski suficit u deceniji
Foto: Konevi/Pexels | Saudijska Arabija planira u 2022. prvi budžetski suficit u deceniji

Saudijska Arabija očekuje da će sljedeće godine ostvariti prvi budžetski suficit u posljednjih skoro 10 godina, pošto planira da ograniči javnu potrošnju, iako je rast cijena nafte pomogao da se u ovoj godini popuni državna kasa pogođena pandemijom.

Nakon procijenjenog fiskalnog deficita od 2,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, Rijad predviđa da će sljedeće godine ostvariti suficit od 90 milijardi rijala (23,99 milijardi dolara) ili 2,5 odsto BDP-a, što bi bio prvi suficit od 2014. godine, od kada su, zbog sunovrata cijena nafte, državne finansije u konstantnom minusu, prenosi Rojters.

"Suficit će se iskoristiti za povećanje državnih rezervi, za finansiraje potreba vezanih za pandemiju korona virusa, jačanje finansijske pozicije kraljevine i osnaživanje njene sposobnosti da se izbori sa globalnim šokovima i krizama", rekao je prestolonasljednik Mohamed bin Salman, a prenosi saudijska državna novinska agencija SPA.

Najveći svjetski izvoznik nafte planira da potroši sljedeće godine 955 milijardi rijala (254,7 milijardi dolara), što je smanjenje rashoda za skoro 6,0 odsto na godišnjem nivou, navodi se u nacrtu budžeta.

Rijad planira da dogodine smanji vojnu potrošnju za oko 10 odsto u odnosu na 2021, prema budžetskom dokumetu, što je znak da su troškovi vojnog sukoba u susjednom Jemenu počeli da splašnjavaju.

Budžetski prihodi su ove godine skočili za skoro 10 procenata na 930 milijardi rijala (248 milijardi dolara) u odnosu na planiranih 849 milijardi (226,4 milijarde dolara), usljed rasta cijena sirove nafte i postepenog povećanja pumpanja jer se globalna potražnja za energijom oporavila.

Sljedeće godine, kraljevina očekuje budžetski prihod od 1,04 biliona rijala (278,7 milijardi dolara).

Najveća arapska ekonomija je 2020. godine zabilježila pad, pošto je korona kriza pogodila njen rastući nenaftni ekonomski sektor i jer su rekordno niske cijene nafte opteretile njene finansije, dovodeći budžetski deficit na 11,2 posto BDP-a.

Saudijska ekonomija se oporavila ove godine usljed ublažavanja mjera kovid ograničenja na globalnom i domaćem nivou.

Za tekući godinu, vlada je prognozirala rast BDP-a od 2,9 odsto, a u narednoj očekuje rast od 7,4 odsto, navodi se u nacrtu budžeta, u kojem se ne otkriva pretpostavljena cijena nafte na osnovu koje je urađen nacrt budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije