Analize

Pratite nas na Google news

Saudijska naftna kompanija najvrijednija na svijetu

Saudijska naftna kompanija najvrijednija na svijetu
Foto: Arhiva/ Tanjug/AP | Saudijska naftna kompanija najvrijednija na svijetu
Tanjug

Inicijalna javna ponuda (IPO) saudijske državne naftne kompanije "Saudi Aramco", upravo je postala navrednija ikada sa prikupljenih 25,6 milijardi dolara, a njenim akcijama će, kako je objavila saudisjka berza Tadavul na Twitteru, početi da se trguje 11. decembra.

Kompanija je prodala tri milijarde akcija po cijeni od 32 saudijskih rijala (8,53 dolara).

Ova mega-flotacija je nadmašila dosadašnje rekordno listiranje od 25 milijardi dolara koje je zabilježio kineski tehnološki div "Alibaba" 2014. godine, prenosi Raša tudej.

Istovremeno, "Aramco" je "skinuo" sa trona kompaniju "Apple" kao najvrijedniju na svijetu, dostigavši ukupnu tržišnu vrijednost 1.700 milijardi dolara u odnosu na "Apple" čija je vrijednost 1.170 milijardi dolara.

Ipak, tržišna vrijednost "Aramco" je, dodaje RT, podbacila u odnosu na procjenu saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana koji je najavljivao 2.000 milijardi dolara.

Tražnja institucionalnih investitora za akcijama kompanije "Aramco", uključujući saudijske fondove i kompanije, dostigla je 106 milijardi dolara, dok je tražnja malih individualnih ulagača iznosila 12,6 milijardi dolara.

Prema podacima kompanije, oko 4,9 miliona saudijskih malih investitora kupilo je akcije naftnog giganta, među kojima 2,3 miliona čine ljudi životnog doba između 31 i 45 godina.

Rijad za sada ne otkriva da li će, gde i kada Aramko izaći na berzu u inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije