Analize

Šef Amazona za pet sekundi zaradi godišnju platu radnika u Srpskoj

Šef Amazona za pet sekundi zaradi godišnju platu radnika u Srpskoj
Foto: N.N. | Šef amazona za pet sekundi zaradi godišnju platu radnika u Srpskoj

​Prema najnovijoj studiji, najbogatiji čovek na svijetu je šef Amazona Džef Bezos, koji u sekundi zaradi 1.131 evra, odnosno za oko pet sekundi zaradi godišnju platu (oko 5440 evra) radnika u Republici Srpskoj.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 98 milijardi evra, a najnovija infografika koju je objavio (ABC finance), pokazuje da nastaje sve veći jaz između najbogatijih ljudi i prosječnog radnika na svijetu.

Prema poslednjim podacima, prosječna plata

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u RS, isplaćena u oktobru 2018. godine, iznosila je 884 KM, odnosno oko 453 evra, što na godišnjem nivou oko 5440 evra.

Kada se to uprosti, radnik u Republici Srpskoj sa prosječnim primanjem, za, na primjer, pet sekunde zaveže pertlu, glavni čovjek Amazona zaradi cijelu njegovu godišnju platu.

Bezosa prati osnivač Majkrosofta Bil Gejts, čije se bogatstvo procjenjuje na 78 milijardi evra.

On, kako se navodi, zarađuje manje od petog najbogatijeg čovejka na svetu, Marka Zakerberga, ali je njegovo ukupno bogatstvo veće.

Tako Gejts svake sekunde zarađuje 115 evra, što znači da je njemu potrebno četiri sekunde da zaradi malo više od prosječne plate u RS.

Mark Zakerberg, prvi čovek Facebooka peti je na Forbsovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 61 milijardu evra.

On svake sekunde zaradi 432 evra, iznos za koji u RS prosječan radnik treba da radi malo manje od mjesec dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije