Analize

Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka

Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka
Foto: Pixnio | Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 maraka

SARAJEVO - Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec mart 2024. godine iznosi 2.917,50 KM.

Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar iznosila je 1.338  KM, a minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45.86 odsto, a minimalnom platom  21.22 procenta.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Procenti učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi iznose: prehrana 43.72 odsto, stanovanje i komunalne usluge 13.42 odsto, higijena i održavanje zdravlja 8.32 odsto, obrazovanje i kultura 10.62 odsto, odjeća i obuća 12.34 odsto, prevoz 4.73 odsto te održavanje domaćinstva 6.85 odsto.

U kategoriji ishrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH, piše "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije