Analize

Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu djecu 16% skuplje

Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu djecu 16% skuplje
Foto: Print Screen/Youtube | Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu djecu 16% skuplje
Tanjug

LONDON - Cijene sirovih sastojaka za pripremu terapijskih obroka za najteže neuhranjenu djecu porašće do 16 odsto zbog ruske invazije na Ukrajinu i poremećaja na tržištu usljed pandemije, procjenjuje Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

Bez dodatnih finansijskih sredstava tokom narednih šest mjeseci, još 600.000 djece može ostati bez osnovne terapijske hrane gotove za jelo - visokoenergetske kaše napravljene od sastojaka koji uključuju kikiriki, ulje, šećer i dodatne hranljive materije, prenosi Rojters.

UNICEF nije precizirao kolika bi veća sredstva bila potrebna za održavanje programa medicinskog tretmana neuhranjenosti kod djece.

U izvještaju se navodi da kutija specijaline hrane koja sadrži 150 paketića - što je dovoljno za šest do osam nedjelja tretmana kako bi se ozbiljno neuhranjeno dijete zdravstveno oporavilo - košta u prosjeku oko 41 dolar.

Pored širih pritisaka na prehrambenu bezbjednosti, uključujući i klimatske promjene, rast cijena bi mogao da dovede do "katastrofalnih" nivoa teške neuhranjenosti, upozorila je agencija UN za djecu.

Ozbiljna iscrpljenost od neuhranjenosti, koja podrazumijeva da su djeca premršava za svoju visinu, pogađa 13,6 miliona djece mlađe od pet godina i dovodi do smrti jednog od petoro djece u toj starosnoj grupi.

Čak i prije rata i pandemije, dvoje od troje djece nije imalo pristup terapeutskoj hrani koja je neophodna za spasavanje njihovih života, saopštio je UNICEF.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije