Analize

Sjaj i bijeda Pretisa: Gigant vraća stari prestiž

Sjaj i bijeda Pretisa: Gigant vraća stari prestiž
Foto: Nezavisne/Arhiva | Sjaj i bijeda Pretisa: Gigant vraća stari prestiž

SARAJEVO - Kompanija Pretis iz Vogošće ostvarila je veliki rast prihoda i dobiti u 2023., čime je nastavljen trend iz prethodnih godina.

Pretis se time pridružio drugim kompanijama namjenske industrije BiH koje bilježe sjajne rezultate, izvještava BiznisInfo.ba.

Pretis je u prošloj godini imao ukupne prihode od 76,5 miliona KM. Poređenja radi, godinu ranije ukupni prihodi su bili oko 54 miliona maraka.

Neto zarada je udvostručena sa 5,6 miliona u 2022. na 10, 9 miliona KM u 2023. godini. ovo je sjajan rezultat naročito ako se uzme u obzir da je kompanija 2021. poslovala s gubitkom od milion KM.

Očito je da je Pretisu vraćen stari sjaj te da kompanija vraća svjetski prestiž kakav je nekada imala, jer skoro kompletan prihod dolazi sa stranih tržišta.

Pretis je u većinskom vlasništvu Federacije BiH sa 51 posto dionica. Ostali veći dioničari su uglavnom investicioni fondovi.

Namjenska industrija BiH u velikom je usponu. Podsjetimo da su i druge kompanije namjenske industrije ostvarile veliki rast. Unis Ginex Goražde imao je u 2023. godini ukupne prihode od 78,5 miliona KM, što je veliki rast sa 62,2 miliona godinu ranije. Neto dobit, odnosno zarada narasla je sa 11,4 miliona u 2022. na 19 miliona KM u 2023. godini.

Kompanija Pobjeda Technology Goražde ostvarila je prošle godine veliki rast i ukupne prihode od 73 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije