Analize

Slijedi pogoršanje njemačke ekonomije

Slijedi pogoršanje njemačke ekonomije
Foto: Pixnio | Slijedi pogoršanje njemačke ekonomije

Stanje u njemačkoj privredi pogoršaće se u idućim mjesecima, predviđa njemačka centralna banka, navodeći kao glavne probleme suzdržanu potrošnju građana i slabu industrijsku proizvodnju.

"Njemačka privredna aktivnost vjerovatno će se blago smanjiti u trećem kvartalu 2023. godine", navodi "Bundesbank" u mjesečnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Oporavak potrošnje građana vjerovatno će biti odgođen s obzirom na uporno visoku inflaciju, objavila je centralna banka. "Teško je očekivati primjetne pozitivne impulse od lične potrošnje. Uprkos nešto slabijem rastu cijena, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, domaćinstva su i dalje suzdržana u potrošnji”, navodi se.

U avgustu je godišnja stopa inflacije u Njemačkoj iznosila 6.1 odsto i bila je tek nešto niža nego u julu. Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi za poređenje s drugim zemljama EU, pokazao je rast cijena za 6.4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Bundesbank" očekuje da će i ukupan HIPC-a i temeljna inflacija, koja isključuje fluktuacijama podložne cijene energije i hrane, popuštati i u idućim mjesecima.

"Ali, u uslovima snažnog rasta plata, stopa inflacije vjerovatno će i u srednjem roku ostati znatno iznad dva odsto", navodi se u mjesečnom izvještaju njemačke centralne banke.

U "Bundesbanku" napominju da značajno više cijene energije i sirovina takođe uzrokuju probleme njemačkoj industriji, čija slabost, pored suzdržanosti potrošača, prigušuje privredne rezultate.

"Slab priliv narudžbi i njihov dalji pad, kao i sve manje zaostalih narudžbi sve se više odražavaju u industrijskoj proizvodnji", zaključuju, prenosi "Poslovni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije