Analize

Pratite nas na Google news

Smanjen broj falsifikata konvertibilne marke

Smanjen broj falsifikata konvertibilne marke
Foto: Ilustracija/Arhiva | Smanjen broj falsifikata konvertibilne marke
Srna

SARAJEVO - Centralna banka BiH saopštila je da je u prošloj godini registrovano manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu.

Od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u Centralnu banku, u prošloj godini je registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica KM, što je za 9,49 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca KM, što je za 36,94 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Centralna banka BiH poručuje građanima da, ukoliko posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu da je predaju organima MUP-a, a detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na njihovoj zvaničnoj veb-stranici.

Iz ove institucije pozivaju građane da obrate pažnju na to da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme, kao što su vodeni znak i zaštitna nit u papiru, koji su vidljivi kada se novčanica okrene prema svjetlu.

"Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima /portret i tekstovi na licu kod KM novčanica. Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra", pojašnjavaju iz Centralne banke BiH.

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Od ukupnog broja krivotvorina KM u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada).

U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada), a najmanje apoen od 2 KM (3 komada).

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica evra, 679 komada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije