Analize

Smanjen broj vozila i količina robe na granici

Smanjen broj vozila i količina robe na granici
Foto: Ilustracija | Smanjen broj vozila i količina robe na granici

​BANJALUKA - Na graničnim prelazima BiH na izlazu iz Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine registrovano je 11.628 teretnih vozila što je manje za 0,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu izvezeno je 489 miliona tona robe, što je manje za 6,8 odsto.

Broj teretnih vozila kojima je roba uvezena preko graničnih prelaza BiH na području Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine manja je za devet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Vozilima sa stranim registarskim oznakama je u posmatranom periodu uvezeno 34 odsto od ukupne količine robe na ulazu, dok je vozilima sa BiH registarskim oznakama izvezen 61 odsto od ukupne količine robe na izlazu iz Srpske.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da su pad broja vozila i uvezene i izvezene robe na graničnim prelazima direktna posljedica smanjenog obima spoljnotrgovinskog poslovanja Srpske sa inostranstvom.

"Pad uvoza i izvoza u poslovanju Srpske sa inostranstvom u posljednje vrijeme kreće se aproksimativno - od tri do 10 odsto i samim tim smanjena je potreba za transportom robe u oba smjera, jer je i manja količina robe kojom se prometuje", naveo je Graković.

Graković je ukazao da kada se Srpska posmatra kao tranzitno područje, do pada broja teretnih, ali i ostalih vozila na ulazu i izlazu dolazi jer je Srbija izgradnjom mreže auto-puteva postala glavni tranzitni put koji povezuje Centralnu i Sjeveroistočnu Evropu sa jugom i jugoistokom kontinenta, Bliskim istokom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije