Analize

Šokantan pad, nafta "potonula" 20 odsto

Šokantan pad, nafta "potonula" 20 odsto
Foto: N.N. | Šokantan pad, nafta "potonula" 20 odsto

NJUJORK-- Cijene nafte su na putu gubitaka i ove nedjelje, već petog zaredom, pa su u posljednjih mjesec dana potonule više od 20 odsto.

Očekuje se da će i idućih dana cijena nafte biti pod pritiskom.

Od početka nedelje cijena barela na američkom tržištu skliznula je 2,4 odsto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu potonula 2,8 odsto, na 70,8 dolara, navodi Hina.

Premda su u petak ujutro relativno stabilne, analitičari kažu da je moguć dalji pad cijena jer su zaronile u područje "medvjeda".

Od avgusta do početka oktobra cijene su nafte snažno rasle, dosegnuvši najviše nivoe u skoro četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, s obzirom na to da je SAD najavio uvođenje sankcija na iranski naftni sektor.

Međutim, u posljednjih pet nejdelja cijene nafte su pod pritiskom jer se pokazalo da iranski izvoz neće pasti onoliko koliko su se ulagači plašili, premda su početkom novembra sankcije stupile na snagu.

Cijene goriva u Srbiji, međutim, jako sporo idu na dole. Udruženje naftnih kompanija Srbije najavilo je da će se pojeftinjenje osjetiti krajem ove nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije