Analize

Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru

Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru
Foto: Pixabay | Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je neočekivani pad u oktobru od 1,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, prema današnjim podacima Zavoda za statistiku, Destatisa, izazivajući ponovo zabrinutost u zemlji u vezi s izgledima ekonomskog rasta.

Ekonomski analitičari su predviđali povećanje industrijske proizvodnje od 0,1 odsto u oktobru, prenosi Reuters.

Na godišnjem nivou, njemačka industrija je u oktobru potonula za čak 5,3 odsto.

Na porazan oktobarski učinak industrije najviše je uticao mjesečni pad proizvodnje kapitalnih dobara od 4,4 procenta, najveći u posljednjih više od pet godina.

Proizvodnja intermedijarnih dobara je porasla za jedan odsto, a potrošačkih dobara za 0,3 odsto. Energetski sektor je zabilježio rast proizvodnje od 2,3 procenta, dok je građevinski ostvario pad od 2,8 odsto.

Kao uzroke naglog posustajanja privrede Njemačke, ekonomisti navode negativne efekte koje njeni izvozno orijentisani proizvođači trpe zbog trgovinskog sukoba SAD i Kine, uvođenja američkih tarifa na uvoz robe iz Evropske unije, kao i zbog poremećaja u automobilskoj industriji i neizvjesnosti u vezi s Brexita.

Njemačka ekonomija je u trećem kvartalu za dlaku izbjegla recesiju zabilježivši minimalan rast od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je bruto domaći proizvod pao za 0,2 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije