Analize

Pratite nas na Google news

Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru

Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru
Foto: Pixabay | Šokantan pad njemačke industrije od 1,7 odsto u oktobru
N.N.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je neočekivani pad u oktobru od 1,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, prema današnjim podacima Zavoda za statistiku, Destatisa, izazivajući ponovo zabrinutost u zemlji u vezi s izgledima ekonomskog rasta.

Ekonomski analitičari su predviđali povećanje industrijske proizvodnje od 0,1 odsto u oktobru, prenosi Reuters.

Na godišnjem nivou, njemačka industrija je u oktobru potonula za čak 5,3 odsto.

Na porazan oktobarski učinak industrije najviše je uticao mjesečni pad proizvodnje kapitalnih dobara od 4,4 procenta, najveći u posljednjih više od pet godina.

Proizvodnja intermedijarnih dobara je porasla za jedan odsto, a potrošačkih dobara za 0,3 odsto. Energetski sektor je zabilježio rast proizvodnje od 2,3 procenta, dok je građevinski ostvario pad od 2,8 odsto.

Kao uzroke naglog posustajanja privrede Njemačke, ekonomisti navode negativne efekte koje njeni izvozno orijentisani proizvođači trpe zbog trgovinskog sukoba SAD i Kine, uvođenja američkih tarifa na uvoz robe iz Evropske unije, kao i zbog poremećaja u automobilskoj industriji i neizvjesnosti u vezi s Brexita.

Njemačka ekonomija je u trećem kvartalu za dlaku izbjegla recesiju zabilježivši minimalan rast od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je bruto domaći proizvod pao za 0,2 procenta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije