Analize

Pratite nas na Google news

Spiegel: Za nekoliko dana krah globalnog trgovinskog sistema

Spiegel: Za nekoliko dana krah globalnog trgovinskog sistema
Foto: Ilustracija | Spiegel: Za nekoliko dana krah globalnog trgovinskog sistema
N.N.

BERLIN - Apelacioni organ Svjetske trgovinske organizacije će u srijedu prestati da funkcioniše, zbog čega će pasti cijeli sistem Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a pravila trgovine defakto prestati da važe, piše ugledni nedjeljnik "Spiegel".

Predstojeći krah globalnog trgovinskog sistema njemački list povezuje sa politikom američkog predsjednika Donalda Trampa. Već dvije godine SAD blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tijela STO, piše autor teksta, prenosi "Sputnjik".

U Apelacionom tijelu organizacije postoji sedam mjesta, od kojih su samo tri popunjena. U utorak se dvojici od trojice sudija završava mandat.

"Apelacionom tijelu će time doći kraj, a zajedno s njim i glavnom nadzornom organu WTO", konstatuje list.

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da, u svijetu bez STO, dobije povoljnije uslove za SAD.  

Čim rad Apelacionog organa bude paralizovan, WTO će biti paralizovana i svjetska trgovina se može vratiti "pravu jačeg", pa se EU "već naoružava za takav slučaj", zaključuje "Spiegel".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije