Analize

Šta kaže evropski indeks cijena nekretnina u odnosu na visinu prihoda

Šta kaže evropski indeks cijena nekretnina u odnosu na visinu prihoda
Foto: Image by Sebastian Wagner from Pixabay | Šta kaže evropski indeks cijena nekretnina u odnosu na visinu prihoda

Split je treći najskuplji grad u Evropi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, ako je suditi po stranici Numbeo, koja važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima i kvalitetu života. Odnos cijene nekretnina i prosječnih prihoda u tom gradu iznosu 20,3.

Do te računice je došao Mladen Adamović, bivši softverski inženjer Gugla iz naše zemlje. Hrvatski grad je, na nivou Starog kontinenta, jeftiniji samo od Moskve (odnos 21.12) i Pariza (odnos 20.97), dok se na četvrtom mjestu nalazi Beograd, sa odnosom od 19.77.

Ovo je lista bazirana isključivo na temelju odnosa prosječnih zarada i cijena nekretnina, a iza Beograda slijede Vladivostok, Gdanjsk, Prag i Milano, piše Index.hr.

Hrvatska, recimo, ima čak dva grada svrstana među 20 najskupljih u Evropi, u ovom domenu, a pored Splita, to je Zadar koji je zauzeo 13. mjesto. Po ovom indeksu pretekao je Minhen, u kojem je odnos 16.27. Zanimljivo je i to da London, koji važi za najskuplji evropski grad, ovaj put zauzima tek 20. poziciju.

Rim je na 9. mjestu, Lisabon na 11, Budimpešta na 22. poziciji, a odmah iza nje je Novi Sad. Na 24. mjestu je Firenca, onda Stokholm, dok je Banjaluka zauzela 30. mjesto. Na 33. mjestu ove liste je hrvatska prestonica, a ispred nje su samo Porto i Barselona.

Zagreb iza sebe ostavlja Skoplje, Ljubljanu, Madrid. U obzir su uzeta čak 192 grada Evrope, a interesantno je i to da Brisel našao tek na 187. poziciji. Cirih je, recimo, na 153. mjestu, ako uzimamo u obzir cijene nekretnina i prosječne zarade. Sarajevo je zauzelo 108. poziciju.

U našoj zemlji su cijene stanova generalno skočile u 2020, kako kada govorimo o prodaji, tako i kada je riječ o izdavanju. Savski vijenac i dalje dominira, a najviše se traže stanovi od 55 kvadrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije