Analize

Šta radnicima iz Srbije donosi sporazum sa Slovenijom?

Šta radnicima iz Srbije donosi sporazum sa Slovenijom?
Foto: Ilustracija | Šta radnicima iz Srbije donosi sporazum sa Slovenijom?

BEOGRAD - Slovenački parlament ratifikovao je prije dva dana bilateralni sporazum sa Srbijom kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji, a ovaj dokument trebalo bi da otvori vrata legalnom zapošljavanju naših građana u toj zemlji, kažu u Ministarstvu za rad.

Iako je cilj sporazuma zadovoljavanje potreba slovenačkih kompanija i zaštita prava radnika iz Srbije, mnoge grupacije ga nisu podržale, poput nekih slovenačkih sindikata.

Iz ugla srpskog radnika, kojem se garantuje minimum 12 mjeseci stalnog rada kod istog slovenačkog poslodavca, ovaj sporazum, kažu u nadležnom ministarstvu, daje pravnu i materijalnu sigurnost građanima Srbije.

"Sporazum radniku obezbeđuje sigurnost. Obavljaće određeni posao kod jednog poslodavca, a da li će se ukazati potreba da promeni poslodavca, produži ugovor ili se vrati u zemlju, to je stvar tržišta", kaže za Tanjug pomoćnik ministra za rad Miloš Janković.

Predstavnici sindikata u Sloveniji smatraju da obaveza od godinu dana predstavlja diskriminaciju u odnosu na njihove radnike.

Takođe, na taj način, kažu, otvara se prostor za zloupotrebe radnika na poslu, odnosno njihovo iskorišćavanje u smislu dužine prekovremenog rada.

"Nisam siguran da su slovenački sindikati razumeli pravu suštinu sporazuma, a upravo je to zaštita radničkih prava, ovog puta radnika iz Srbije", objašnjava Janković.

Kako bi se izbegle eventualne nejasnoće, kaže, za oko deset dana, održaće se posljednji sastanak Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i slovenačke službe za zapošljavanje.

Zanimljivo je da prema posljednjim zvaničnim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svega oko 50 državljana Srbije radi u Sloveniji.   

U ministarstvu su svesni, kažu, da je taj broj daleko veći i da se građani najčešće odlučuju da poslove pronalaze sami, a ne putem NSZ-a.

U Srbiji je trenutno registrovano 118 agencija koje se bave zapošljavanjem u zemlji i inostranstvu.

Prema evidenciji Ministarstva za rad i NSZ-a, 6.500 građana Srbije radi u inostranstvu, što je, kažu, daleko od stvarnog broja građana koji su na radu u drugim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije