Analize

Šta znači riječ "startup" i koje se kompanije mogu smatrati "startupima"?

Šta znači riječ "startup" i koje se kompanije mogu smatrati "startupima"?
Foto: StartupStockPhotos/Pixabay | Šta znači riječ "startup" i koje se kompanije mogu smatrati "startupima"?
Nezavisne novine

Startup ili start up je kompanija koja je utemeljena s ciljem brzog širenja i rasta prema skalabilnom ekonomskom modelu, a na temelju neke inovativne ideje, usluge ili proizvoda kroz čiju će se realizaciju, ponajčešće u online okruženju, steći milioni korisnika i ostvariti golema zarada.

Kod startupa se sve svodi na brzi rast (prema nekim procjenama, od pet do 10% sedmično u broju korisnika i prihodima) odnosno munjevito širenje koje omogućuje ogromne prihode vlasnicima i investitorima.

Neki od najpoznatijih startupa su AirBnB, Instagram, Pinterest, LinkedIn, Angry Birds, Uber, Snapchat, Twitter, Facebook i mnogi drugi.

Visoka nesigurnost u počecima poslovanja

Startupe karakteriše velika nesigurnost u početku poslovanja. Prema nekim procjenama, više od 90% startupa ne uspije, odnosno vrlo brzo propadnu. Ipak, oni koji uspiju i koji se probiju na tržištu i nametnu korisnicima, zaista u relativno kratkom vremenu generišu velike prihode i zaradu.

Neki od startupa s vremenom postanu i “unicorns” (jednorozi), što je izraz za startupe s vrijednošću od preko milijarde dolara. Izraz je nastao prema spomenutoj mitološkoj životinji zbog male statističke vjerovatnoće da neka startup kompanija zaista i postane vrijednija od milijardu dolara. Tokom 2018. godine bilo je svega oko 280 startup kompanija na svijetu koje su ujedno bile i “unicorni”.

Globalne ambicije i globalan domet

Startup se pokreće na temelju inovativnog proizvoda ili usluge koji će imati globalan domet. Usluge odnosno proizvodi koje nude startupi uglavnom su dostupni u svim dijelovima (razvijenog) svijeta. Najčešće se radi o uslugama koje se konzumiraju ili naručuju digitalno, online, procesom automatizacije tako da startupi najčešće zapošljavaju relativno malo ljudi, a ostvaruje visoke prihode. Razvoj startupa gotovo u pravilu se temelji na informatičkoj tehnologiji (IT).

Najveći broj startupa pokreće se u Americi i Aziji. Startupi se u početku finansiraju uglavnom kroz organizovane konferencije i takmičenja gdje najbolji dobivjju početni kapital, iako je ovaj model uglavnom tipičan za Evropu. Ulagači u startupe najčešće su “venture capitalists” (VCs) koji svjesno ulaze u rizik finansiranja obećavajućih startupa s ciljem brzog i multiplicirajućeg povrata investicije, prenosi  Mreža za izgradnju mira.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije