Analize

Stanovi u EU skuplji za 9,2 odsto

Stanovi u EU skuplji za 9,2 odsto
Foto: Ilustracija | Stanovi u EU skuplji za 9,2 odsto
N.N.

​BRISEL - Cijene stambenih nekretnina u EU i evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na nivou EU cijene stambenih nekretnina porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 9,2 odsto u odnosu na isti period godinu prije, najsnažnije u malo više od 15 godina. U drugom tromjesečju uvećane su 7,4 odsto, prema revidiranim podacima.

U evrozoni cijene su u trećem tromjesečju porasle 8,8 odsto, najsnažnije od 2005. godine kada je Eurostat počeo prikupljati podatke.

"U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 odsto. Sve su zemlje EU osim Grčke, čiji podaci nisu bili dostupni, bilježile rast cijena stambenih nekretnina u trećem tromjesečju u odnosu na isti period godinu ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 odsto", napominju u Eurostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 odsto, u odnosu na isti period 2020. Slijede Litvanija i Estonija s rastom cijena za 18,9, odnosno 17,3 odsto, te Nizozemska gdje su porasle 16,8 odsto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet odsto u odnosu na isti period 2020, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromjesečju uvećane su 6,5 odsto.

Najblaže su porasle cijene na Kipru, za 2,2 odsto, a slijede Italija i Španija s rastom cijena stambenih nekretnina za 4,2 odsto, prenosi SWOT.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije