Analize

Stopa nezaposlenosti u Britaniji 4,3 odsto u oktobru

Stopa nezaposlenosti u Britaniji 4,3 odsto u oktobru
Foto: Pixabay/089photoshootings | Stopa nezaposlenosti u Britaniji 4,3 odsto u oktobru
Tanjug

LONDON - Britanski poslodavci su zaposlili 160.000 novih radnika u oktobru, prvom mjesecu nakon okončanja vladinog pandemijskog programa subvencija za očuvanje radnih mjesta, što će potencijalno ublažiti strahovanja Banke Engleske vezana za rizik od povećanja kamatnih stopa.

S oktobarskim povećanjem radnika na platnim spiskovima preduzeća, ukupan broj zaposlenih porastao je na 29,3 miliona, što je za 0,8 odsto više nego u februaru 2020. prije izbijanja pandemije, prema podacima poreskih vlasti, prenosi Ropjters.

Stopa nezaposlenosti pala je na 4,3 odsto tokom tri mjeseca do septembra sa ranijeg nivoa od 4,5 odsto, što je iznad prognoza i njen najniži tromjesečni nivo od jula 2020.

Banka Engleske vaga kada da podigne kamatne stope i pomno prati situaciju na tržištu rada nakon isteka programa podrške radnicima na prinudnim odmorima, pri čemu se procjenjuje da je oko 1,1 milion ljudi i dalje bilo na tom programu posljednjih dana prije njegovog gašenja.

Suren Tiru, šef za ekonomiju u Privrednoj komori Britanije, kaže da značajan porast zaposlenih na platnim spiskovima ukazuje na to da je okončanje programa za očuvanje radnih mjesta imalo mali uticaj na tržište rada u oktobru i da potražnja za radnom snagom nastavlja da raste.

"Rekordni broj oglasa za radna mjesta navodi na zaključak da se hroničan nedostatak osoblja s kojim se suočavaju preduzeća intenzivira, što bi moglo da poremeti oporavak i da primora firme na dugotrajnije smanjenje proizvodnih kapaciteta", rekao je on.

Zvanični podaci pokazuju da je zaposlenost porasla za 247.000 u periodu jul-septembar, dok je broj nezaposlenih pao za 152.000 osoba.

Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS) saopštila je da je prosječna nedjeljna zarada tokom tri mjeseca zaključno sa septembrom bila za 5,8 odsto veća nego u istom periodu 2020, što je najsporiji rast od aprila. Ako se isključe bonusi, zarade su povećane za 4,9 odsto na godišnjem nivou, što je takođe najsporiji tromjesečni rast od marta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije