Analize

Stotine hiljada malih preduzeća pred gašenjem u Velikoj Britaniji

Stotine hiljada malih preduzeća pred gašenjem u Velikoj Britaniji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Stotine hiljada malih preduzeća pred gašenjem u Velikoj Britaniji

LONDON - Oko 630.000 malih i mikro preduzeća u Velikoj Britaniji izrazilo je zabrinutost da će možda morati da prekinu sa radom zbog rastućih troškova, javlja "Skaj njuz", pozivajući se na studiju koju je izradila agencija "Godedi".

Njihov kolaps bi navodno mogao da "izbriše" 12 milijardi funti (13,46 milijardi evra) iz privrede.

Više od tri četvrtine ispitanika opisali su krizu troškova života kao najveći izazov sa kojim su se ikada suočili, a najveća briga su cijene energenata.

Menadžer agencije "Godedi" u Britaniji Endrju Gradon izjavio je da mikrobiznisi, koji su tipično firme sa manje od 10 zaposlenih, predstavljaju 96 odsto svih preduzeća u britanskom privatnom sektoru, prenio je "Skaj".

"Oni su žila kucavica preduzeća u Velikoj Britaniji i oni su ti koji su na prvoj liniji, oni osjećaju direktan uticaj krize troškova života", rekao je on.

Prema njegovim riječima, oko 42 odsto ispitanika reklo je da žele podršku sa poreskim olakšicama, ali i širu podršku firmama, odnosno tehničku pomoć za razvoj poslovanja, kao i podršku za digitalnu strategiju.

U međuvremenu, portparol vlade je priznao da se kompanije muče sa računima za energiju, uz napomenu da vlada pruža preduzećima podršku koja se mjeri milijardama funti.

"Ova podrška znači da će neki plaćati oko polovine predviđenih veleprodajnih troškova energije ove zime", rekao je portparol za "Skaj".

On je dodao da je vlada "obećala dalju energetsku podršku od aprila pa nadalje".

Britanska Vlada je u septembru uvela šemu olakšica za račune za energiju, koja je navodno obezbijedila 18 milijardi funti ili 22 milijarde dolara preduzećima za pomoć u rastućim troškovima energije.

Međutim, plan bi trebalo da se privede kraju u martu, a novi paket podrške će navodno smanjiti finansiranje na 5,5 milijardi funti ili 6,5 milijardi dolara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije