Analize

Strah od novog soja virusa pokosio i cijene nafte

Strah od novog soja virusa pokosio i cijene nafte
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Strah od novog soja virusa pokosio i cijene nafte

LONDON – Cijene nafte su pale danas za više od 5,0 odsto na dvomjesečni minimum, pošto je nova varijanta virusa kovid-19 unijela strah i zabrinutost među investitore da bi u prvom kvartalu 2022. moglo da dođe do znatnog viška ponude.

Cijene nafte su potonule zajedno sa globalnim tržištima akcija zbog nervoze da bi novi soj virusa mogao da uspori ekonomski rast i potražnju za gorivom. Britanija i druge evropske države su ograničile putovanja iz zemalja na jugu Afrike, gdje je nova mutacija kovida otkrivena.

Sjevernomorska nafta Brent je pala za 4,28 dolara ili 5,2 posto, na 77,94 dolara za barel na trgovanju u 13:29 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava Rojters.

Američka WTI nafta je pojeftinila za 4,31 dolar ili za 5,5 odsto, na 74,08 dolara po barelu, poslije praznovajna Dana zahvalnosti u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Oba tipa nafte su na putu da petu uzastopnu nedjelju završe s gubitkom.

Investitori takođe iščekuju odgovor Kine na akciju SAD o puštanju u promet više miliona barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji sa drugim velikim zemljama potrošačima, u okviru napora da se spuste cijene energeneta.

To će vjerovatno dovesti do povećanja ponude u narednim mjesecima, rekao je Rojtersu jedan izvor iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pozivajući se na nalaze analize panela eksperata koji savjetuje ministre tog naftnog kartela.

Prema tom izvoru, ovo stručno telo očekuje višak od 400.000 barela dnevno (bpd) u decembru, koji će u januaru porasti na 2,3 miliona barela dnevno, i na čak 3,7 miliona barela dnevno u februaru, ako zemlje potrošači nastave sa stavljanjem u promet nafte iz rezervi.

Ove prognoze unose neizvjesnost u pogledu ishoda sastanka OPEK-a i njenih saveznika 2. decembra, kada će ta grupa, poznata kao OPEK+, razmatrati da li da prilagodi svoj plan o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u januaru i nadalje.

U fokusu trgovaca je i iranska proizvodnja "crnog zlata", povodom indirektnih pregovora između Irana i SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. koji bi trebalo da se nastave u ponedeljak, a koji bi mogli da dovedu do ukidanja američkih sankcija na izvoz iranske nafte.

Međutim, neuspjeh ovonedjeljnih razgovora između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju da postignu makar i skroman dogovor o nadziranju nuklearnih objekata u Teheranu nije dobra odskočna daska za pregovore sljedeće nedjelje, ocjenjuje analitičar za Evroaziju Henri Roum, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije