Analize

Socioekonomski uticaj Coca-Cole u BiH: Odgovorna upotreba vode i energije

Socioekonomski uticaj Coca-Cole u BiH: Odgovorna upotreba vode i energije
Foto: N.N. | Studija o socioekonomskom uticaju "Coca-Cole" u BiH

U proteklih osam godina "Coca-Cola" je smanjila upotrebu vode za 49 odsto, potrošnju energije za 23 odsto, te emisije CO2 za 73 odsto.

Naveli su iz kompanije "Coca-Cola", koja u BiH ima 513 dobavljača i više od 14.000 kupaca, a ove godine je sprovela treću studiju o socioekonomskom uticaju "Coca-Cole" u BiH u 2019. godini, u kojoj je analiziran i objašnjen doprinos ove kompanije bh. privredi, te uticaj njenog dugogodišnjeg poslovanja u BiH na napredak društva u cjelini.

"Studija je pokazala da, kao i uvijek, posebno mjesto u 'Coca-Colinom' poslovanju zauzima briga o okolišu, te posebno briga o vodama. Pristupačna, ispravna voda dobrog kvaliteta poput ove u BiH za 'Coca-Colu' je iznimno važna, jer je voda osnovni sastojak 'Coca-Colinih' proizvoda. Zato se prema vodi,' kao prirodnom resursu odnose s velikom pažnjom i odgovornošću", naveli su u "Coca-Coli".

Dodali su da upravljanje vodom podrazumijeva upotrebu vode koja je društveno pravedna, ekološki održiva i ekonomski korisna.

"Program evropskog upravljanja vodom (EWS) je u potpunosti aktivan i posvećen unapređenju upravljanja vodama i odgovaranju na rastuću potrebu za snažnim i vjerodostojnim upravljanjem rizicima vode širom Evrope", naveli su u "Coca-Coli".

Ističu da je "Coca-Cola" HBC B-H Sarajevo jedina kompanija u BiH certificirana prema EWS standardu Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda.

"'Coca-Cola' HBC B-H Sarajevo proglašena je za biznis lidera održivog razvoja 2020. godine u kategoriji velikih kompanija za oblast -Resursi i okoliš. Nagradu liderima održivog razvoja dodjeljuje UNDP u Bosni i Hercegovini i Vlada Kraljevine Švedske", kazali su u ovoj kompaniji.

Naveli su da je posebnu brigu, kad je u pitanju okoliš, "Coca-Cola" posvetila u segmentu zagađenja okoliša fluorougljikovodicima (HFC), ili potentnim stakleničkim plinovima, a do sada je procenat upotrebe već pao na 36 odsto ukupne rashladne opreme u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije