Analize

Sve više nezadovoljnih zbog sankcija Rusiji

Sve više nezadovoljnih zbog sankcija Rusiji
Sve više nezadovoljnih zbog sankcija Rusiji

BERLIN, PARIZ, LONDON - "Rajnmetal" upozorava da je ugovor sa Rusijom vrijedan sto miliona dolara bio jedan od najvažnijih za ovu njemačku kompaniju.

Njemačka vlada je kompaniji oduzela dozvolu za gradnju centra za borbenu obuku u nižnjenovgorodskom naselju Mulino (Povoložje).

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije odmah je najavilo tužbu povodom raskida sporazuma, i poručilo da će centar za borbenu obuku biti završen na vrijeme i bez njemačke kompanije.

Na taj način Moskva je poslala poruku njemačkim partnerima da od tog posla više neće biti ništa, čak i ako sankcije budu ukinute.

Evropske kompanije i  razni privredni  sektori pokazuju sve veće nezadovoljatvo zbog sankcija i kontrasankcija koje su ih direktno pogodile.

Na sjeverozapadu Francuske farmeri su zapalili kancelariju poreske službe, zbog toga što im je uskraćena mogućnost da povrće koje uzgajaju izvezu u Rusiju.

Do incidenta je došlo u gradu Morle u Bretanji. Farmeri su ometali vatrogasce u gašenju požara, pa je tako zgrada djelimično izgorjela.

Evropske naftne kompanije "Šel" i ""Total" planiraju da nastave realizaciju svojih projekata u Rusijom, uprkos sankcijama

Direktori njihovih ruskih filijala u toku Ekonomskog foruma u Sočiju jasno su to poručili ruskim partnerima.

Predsjednik britansko-holandskog koncerna "Šel" u Rusiji Olivije Lazar  pozvao je političare da se ne igraju sa energetikom, jer je to vrlo krhka oblast.

Iz EU stižu najave da bi krajem mjeseca mogle biti razmotrene sankcije protiv Rusije i , eventulano, djelimično ublažene.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je nedavno da mnoge evropske komapnije nakon ukidanja sankcija više neće imati onu ulogu u Rusiji kakvu su imale prije.

On je poručio novim uvoznicima iz Latinske Amerike i Azije, koji su uskočili umjeto zapadnih firmi,  da ne brinu za svoje pozicije u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije