Analize

Pratite nas na Google news

Švedska kruna oslabila najviše od valuta razvijenih zemalja

Švedska kruna oslabila najviše od valuta razvijenih zemalja
Foto: N.N. | Švedska kruna oslabila više od bilo koje druge valute razvijenih zemalja
N.N.

Švedska kruna je ove godine oslabila više od bilo koje druge valute razvijenih zemalja svijeta, odnosno za 12 odsto u odnosu na dolar.

Valuta Švedske oslabila je samo u četvrtak za 0,7 odsto prema evru nakon što je Centralna banka Švedske zadržala kamatne stope na nepromijenjenom nivou i “zatvorila vrata” povećanju stopa u oktobru.

Očekuje se da će švedska centralna banka biti jedna od posljednjih koja će okončati politiku finansijskih stimulusa, koju sprovodi od finansijske krize 2008. godine.

Dolar je blago oslabio nakon što su evropske valute ostvarile rast.

Investitori kažu da bi zabrinutost da će američki predsjednik Donald Tramp uvesti dodatne tarife na uvoz iz Kine mogla da podstakne rast američke valute.

Dolar je oslabio za 0,1 odsto u odnosu na korpu glavnih valuta na 95,121 poen.

Trgovci su naveli da je to zbog dobitaka koje je ostvarila funta nakon što je Blumberg izvijestio da će Njemačka prihvatiti manje detaljan sporazum o budućim odnosima Britanije sa EU kako bi se postigao dogovor oko Bregzita.

Njemačka je demantovala da se njen stav o Bregzitu promijenio, ali se funta uprkos tome i dalje trgovala za 0,2 odsto u porastu u odnosu na dolar, na 1,2925 dolara.

(Bankar.me)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije